Triperòxid de triacetona

Desarticulat un grup que volava caixers amb la 'mare de Satanàs', l'explosiu dels gihadistes

La Guàrdia Civil deté quatre persones quan anaven a robar en un banc d'Albacete i en busca una cinquena

fotonoticia 20190309100617 640

fotonoticia 20190309100617 640

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

La Guàrdia Civil ha desarticulat un grup criminal “extremadament perillós”, l’activitat del qual se centrava en el robatori de caixers automàtics mitjançant l’ús de l’explosiu triperòxid de triacetona (TATP), conegut com ‘la mare de Satanàs’, del qual s’han intervingut 730 grams.

Ha sigut en el marc de l’operació ‘Damage’, segons un comunicat difós aquest dissabte per la Guàrdia Civil, que explica que han sigut detingudes quatre persones de nacionalitat romanesa i n’hi ha una cinquena, de la mateixa procedència, en recerca i captura.

Totes elles es disposaven la setmana passada a robar en una entitat bancària del municipi de Santa Ana (Albacete) quan van ser sorpresos in fraganti pels agents encarregats de la investigació, amb el recolzament de la Unitat Especial d’Intervenció (UEI), requerida en vista de la perillositat i contundència a les accions del grup criminal.

Alarma social

La Guàrdia Civil els atribueix a més la seva participació en fets idèntics a les províncies d’Albacete, València i Conca, pels quals hi havia una gran alarma social.

El TATP és un perillós explosiu casolà conegut com la ‘mare de Satanàs’ pel seu enorme poder de destrucció i és molt utilitzat en accions terroristes gihadistes, com és el cas dels atemptats a París, Brussel·les i l’explosió d’Alcanar (Tarragona), prèvia als atemptats a Catalunya d’agost del 2017.

S’han intervingut 730 grams d’aquesta substància llesta per ser feta explotar, tant en el moment de la detenció, com en un dels registres que s’han practicat a la localitat de Socuéllamos (Ciudad Real), municipi de residència d’alguns dels detinguts, on també s’han trobat materials i compostos químics utilitzats en la fabricació de l’explosiu.

La investigació va començar després de la comissió de diversos robatoris en caixers automàtics mitjançant el possible ús d’explosius que ocasionaven greus danys, fins al punt que en alguna ocasió es va posar en perill l’estructura dels edificis.

Davant d’aquests fets, es va crear un grup de treball que va aconseguir identificar a alguns dels presumptes autors, sotmesos a partir de llavors a una discreta vigilància. D’aquesta forma es va poder constatar que el grup criminal planificava exhaustivament les seves accions.

Actuaven de nit

El seu mètode sempre era el mateix: la dona d’un d’ells traslladava en vehicle fins als voltants de la població escollida la resta del grup, format per un mínim de tres persones, un d’ells expert en explosius i amb formació militar.

Notícies relacionades

Des d’allà, arribaven a peu a l’entitat bancària, sempre de nit, sense gairebé presència veïnal als carrers; després, forçaven la ranura expenedora de diners del caixer i introduïen per allà l’explosiu pel sistema conegut com a ‘paleta de pizzer’ o ‘bat de criquet’. Una vegada col·locat l’explosiu, s’amagaven als voltants i feien detonar la càrrega, i gràcies a això podien accedir a l’interior de la sucursal i, en qüestió de minuts, abandonar el lloc amb el botí.

En l’operació també ha participat tambéEuropol, ja que part del grup desarticulat havia actuat de la mateixa manera en altres paisos de la UE comAlemanya i Itàlia, cosa que possiblement permetrà la identificació de més membres de l’organització criminal.