Avís de l'OCU
Atenció amb passar-se amb alguns aliments de moda
L'OCU adverteix del consum en excés d'algues, suc d'àloe o suplements de te verd, entre d'altres

61783418 l
L’Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) ha advertit aquest dimarts dels riscos per a la salut de consumir en excés "aliments de moda" com algues, suc d’àloe o suplements de te verd, entre d’altres.
En concret, l’OCU s’ha centrat en una sèrie de productes relacionats amb les noves tendències en alimentació com l’àloe en begudes i suplements, els batuts de fulles verdes, el bolet xiitake cru, les algues i els suplements de te verd, que aconsella consumir-los "de forma moderada, esporàdica i dins d’una dieta variada i equilibrada".
Assegura que en el cas de l’àloe en begudes, l’aloïna, un dels components de la planta, pot resultar tòxica a partir de certes dosis "que encara s’estan investigant", i afegeix que fins ara no s’ha establert una ingesta segura en éssers humans.
A més, segons l’organització de consumidors, la producció d’aquestes begudes la realitzen petits productors "que tenen informació molt limitada sobre el procés".
Batuts de fulles verdes
Sobre els batuts de fulles verdes, indica que molts han sigut els beneficis que se’ls han assignat però no han sigut demostrats científicament i mostra la seva especial preocupació per la seva aportació d’àcid oxàlic, una substància tòxica naturalment present en les verdures de fulles com els espinacs o la col verda.
Aquestes begudes, al fer-se amb verdures de fulla verda, poden tenir concentracions més altes de nitrats i també hi ha la possibilitat que siguin portadores de bacteris o virus, perquè aquestes hortalisses no han sigut sotmeses a cap tractament tèrmic o de conservació.
Respecte al bolet xiitake cru, incideix que a França s’han notificat casos de dermatitis després del seu consum a causa que el lentinan, un sucre propi d’aquest aliment, s’inactiva al cuinar-la amb la calor.
Excés de iode
L’OCU, d’altra banda, afirma que la idea que les algues són sanes està estesa entre la societat, però el seu consum habitual podria provocar una intoxicació al superar-se les dosis recomanades de iode.
Indica que, al ser utilitzades en l’agricultura o la ramaderia, també hi ha així risc de toxicitat en els animals i de contaminació dels terres, pels seus alts nivells de metalls pesants, com l’arsènic.
El consum d’infusions de te verd o de begudes elaborades a partir d’aquesta planta no suposa cap perill, indica l’OCU, que afegeix, no obstant, que sí que podria haver-n’hi en els extractes molt concentrats que venen en forma de suplements "amb suposades propietats antioxidants", a causa que una dosi per sobre dels 800 mg diaris s’associa a danys hepàtics.
- Ciència espacial Telescopis de tot el món observen l’arribada d’un gegantí objecte interestel·lar al nostre Sistema Solar
- Investigació en marxa Una desena d’afectats per càncer denuncien la fàbrica de Tenneco a Badalona: «Ho fem pels nostres fills»
- Òbit Qui era Diogo Jota, el jugador del Liverpool mort en un accident de trànsit a Zamora
- Festivals Cancel·lat el concert de Fito Páez que havia d'inaugurar el festival de Cap Roig
- Mor Michael Madsen, actor de 'Kill Bill' i 'Reservoir Dogs', als 67 anys
- Directius Mor l’exdirector de Port Aventura i Riu Hotels, l’empresari mallorquí Lluís Rullan Colom
- Mor Michael Madsen, actor de 'Kill Bill' i 'Reservoir Dogs', als 67 anys
- Ocupacions d'estiu De provador de platges a tastador de gelats: les ocupacions més singulars de la temporada d'estiu
- Incidències Un transformador que fon fusibles deixa més d’una setmana sense llum unes 160 llars i comerços de Barcelona
- Trama Koldo Ministres amb seient a Ferraz donen per fet una «reestructuració» en el PSOE «no només limitada a Organització»