Avís de l'OCU
Atenció amb passar-se amb alguns aliments de moda
L'OCU adverteix del consum en excés d'algues, suc d'àloe o suplements de te verd, entre d'altres

61783418 l
L’Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) ha advertit aquest dimarts dels riscos per a la salut de consumir en excés "aliments de moda" com algues, suc d’àloe o suplements de te verd, entre d’altres.
En concret, l’OCU s’ha centrat en una sèrie de productes relacionats amb les noves tendències en alimentació com l’àloe en begudes i suplements, els batuts de fulles verdes, el bolet xiitake cru, les algues i els suplements de te verd, que aconsella consumir-los "de forma moderada, esporàdica i dins d’una dieta variada i equilibrada".
Assegura que en el cas de l’àloe en begudes, l’aloïna, un dels components de la planta, pot resultar tòxica a partir de certes dosis "que encara s’estan investigant", i afegeix que fins ara no s’ha establert una ingesta segura en éssers humans.
A més, segons l’organització de consumidors, la producció d’aquestes begudes la realitzen petits productors "que tenen informació molt limitada sobre el procés".
Batuts de fulles verdes
Sobre els batuts de fulles verdes, indica que molts han sigut els beneficis que se’ls han assignat però no han sigut demostrats científicament i mostra la seva especial preocupació per la seva aportació d’àcid oxàlic, una substància tòxica naturalment present en les verdures de fulles com els espinacs o la col verda.
Aquestes begudes, al fer-se amb verdures de fulla verda, poden tenir concentracions més altes de nitrats i també hi ha la possibilitat que siguin portadores de bacteris o virus, perquè aquestes hortalisses no han sigut sotmeses a cap tractament tèrmic o de conservació.
Respecte al bolet xiitake cru, incideix que a França s’han notificat casos de dermatitis després del seu consum a causa que el lentinan, un sucre propi d’aquest aliment, s’inactiva al cuinar-la amb la calor.
Excés de iode
L’OCU, d’altra banda, afirma que la idea que les algues són sanes està estesa entre la societat, però el seu consum habitual podria provocar una intoxicació al superar-se les dosis recomanades de iode.
Indica que, al ser utilitzades en l’agricultura o la ramaderia, també hi ha així risc de toxicitat en els animals i de contaminació dels terres, pels seus alts nivells de metalls pesants, com l’arsènic.
El consum d’infusions de te verd o de begudes elaborades a partir d’aquesta planta no suposa cap perill, indica l’OCU, que afegeix, no obstant, que sí que podria haver-n’hi en els extractes molt concentrats que venen en forma de suplements "amb suposades propietats antioxidants", a causa que una dosi per sobre dels 800 mg diaris s’associa a danys hepàtics.
- Laura Lobo, advocada experta en herències: “No s’ha de donar per fet que els nebots hereten del tiet solter i sense fills”
- Marc Márquez passa pel quiròfan i es complica la seva reaparició
- Doncs no va ser en directe
- Nou estadi L'adjudicació de les obres al Camp Nou sota sospita
- Solidaritat amb Palestina ¿La vaga del 15 d’octubre per Palestina segueix endavant després de l’acord de pau? Sí, i aquests són els serveis mínims
- ACTUALITAT BLAUGRANA De Jong apunta a una dècada al Barça: «S’ha exagerat el que guanyo i això ha afectat com m’ha vist la gent»
- Sector bancari El món empresarial català conté la respiració davant el final de l’opa
- Tornada Amaia Montero torna a La Oreja de Van Gogh 18 anys després
- OSTEOPOROSI Les fractures òssies per fragilitat augmentaran un 30% en tan sols cinc anys i les dones són el grup més vulnerable
- Exigència personal La petició imprescindible de Pep Guardiola quan dorm en un hotel: «Volia que l’habitació no fos només per dormir»