Avís de l'OCU

Atenció amb passar-se amb alguns aliments de moda

L'OCU adverteix del consum en excés d'algues, suc d'àloe o suplements de te verd, entre d'altres

61783418 l

61783418 l

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

L’Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) ha advertit aquest dimarts dels riscos per a la salut de consumir en excés "aliments de moda" com algues, suc d’àloe o suplements de te verd, entre d’altres.

En concret, l’OCU s’ha centrat en una sèrie de productes relacionats amb les noves tendències en alimentació com l’àloe en begudes i suplements, els batuts de fulles verdes, el bolet xiitake cru, les algues i els suplements de te verd, que aconsella consumir-los "de forma moderada, esporàdica i dins d’una dieta variada i equilibrada".

Assegura que en el cas de l’àloe en begudes, l’aloïna, un dels components de la planta, pot resultar tòxica a partir de certes dosis "que encara s’estan investigant", i afegeix que fins ara no s’ha establert una ingesta segura en éssers humans.

A més, segons l’organització de consumidors, la producció d’aquestes begudes la realitzen petits productors "que tenen informació molt limitada sobre el procés".

Batuts de fulles verdes

Sobre els batuts de fulles verdes, indica que molts han sigut els beneficis que se’ls han assignat però no han sigut demostrats científicament i mostra la seva especial preocupació per la seva aportació d’àcid oxàlic, una substància tòxica naturalment present en les verdures de fulles com els espinacs o la col verda. 

Aquestes begudes, al fer-se amb verdures de fulla verda, poden tenir concentracions més altes de nitrats i també hi ha la possibilitat que siguin portadores de bacteris o virus, perquè aquestes hortalisses no han sigut sotmeses a cap tractament tèrmic o de conservació. 

Respecte al bolet xiitake cru, incideix que a França s’han notificat casos de dermatitis després del seu consum a causa que el lentinan, un sucre propi d’aquest aliment, s’inactiva al cuinar-la amb la calor.

Excés de iode

L’OCU, d’altra banda, afirma que la idea que les algues són sanes està estesa entre la societat, però el seu consum habitual podria provocar una intoxicació al superar-se les dosis recomanades de iode.

Notícies relacionades

Indica que, al ser utilitzades en l’agricultura o la ramaderia, també hi ha així risc de toxicitat en els animals i de contaminació dels terres, pels seus alts nivells de metalls pesants, com l’arsènic.

El consum d’infusions de te verd o de begudes elaborades a partir d’aquesta planta no suposa cap perill, indica l’OCU, que afegeix, no obstant, que sí que podria haver-n’hi en els extractes molt concentrats que venen en forma de suplements "amb suposades propietats antioxidants", a causa que una dosi per sobre dels 800 mg diaris s’associa a danys hepàtics