ALTERNATIVES A LA VENDA AMBULANT

El Sindicat Manter posa sobre la taula sis propostes per sortir del carrer

Després de crear la seva pròpia marca de roba ètica, plantegen la possibilitat d'obrir des d'una cooperativa d'agricultura ecològica fins a un basar africà

"Necessitem permisos, cursos i un petit finançament", conclouen.

2
Es llegeix en minuts
Helena López

L’octubre del 2015, després d’un estiu en què van estar en el punt de mira mediàtic, van presentar el Sindicat Popular de Venedors Ambulants, amb la intenció que ja no es parlés més dels manters sense comptar amb la veu dels manters. Ser la seva pròpia veu. L’estiu del 2017 van presentar la marca Top Manta, al novembre van obrir la botiga al Raval, fa un any van llançar la seva primera línia de moda, amb el provocador eslògan'roba legal feta per gent il·legal’ i estan treballant en la nova línia que presentaran el pròxim mes d’abril. Passos petits –tenen els mitjans que tenen–, però decidits per intentar avançar en la recerca d’alternatives a les falsificacions i consolidar-se com una empresa social dins del món de la moda amb un objectiu clar: millorar les condicions de vida de les persones migrants que sobreviuen venent als carrers, així com la recerca d’oportunitats de regularització i feina. 

També han optat pel camí de la moda com a alternativa a la manta en la cooperativa Diomcoop –aquesta amb l’ajuda del’Ajuntament de Barcelona. En el seu cas han creat la marca Diambar.

Fins a sis propostes

A més de la moda, des delSindicat Manter assenyalen que entre els venedors ambulants que treballen a Barcelona hi ha pagesos, fusters, paletes, artistes, escriptors, sastres, músics, poetes, soldadors i comerciants. "Persones que ja estan formades o que ja porten des del seu país una professió". Per a ells han treballat una sèrie de projectes i propostes com a alternatives a la manta, per als que només necessiten, diuen, "recolzament polític i econòmic".  

Notícies relacionades

El primer és un projecte d’agricultura  ecològica, "que consideri el respecte a la terra, la no-contaminació amb productes químics i sobretot la cura de les persones que treballen al camp". Un projecte cooperatiu que comptaria amb 10 o 15 manters "que ja saben treballar la terra, que tenen experiència i que, a més, els agrada com a professió". El que cultivin es vendrà a restaurants, escoles o entitats que promoguin l’ecològic. També han posat sobre la taula una cooperativa d’impressió serigràfica i un basar d’artesania africana. "Tenim molts companys artesans dins del sindicat. Es podria fer un gran basar als afores de Barcelona on s’exposin i venguin aquests productes; crear un punt de referència de la cultura africana a Barcelona", expliquen. 

Perruqueria per a exmanteres

El quart projecte és un "promotora cultural d’esdeveniments africans" i el cinquè una perruqueria. "Hi ha companyes als carrers que saben fer treballs de perruqueria i estètica. Es podria obrir un local amb pentinats i estils africans on les companyes puguin treballar sense que se’ls persegueixi", expliquen. Finalment plantegen crear una cooperativa per "muntar i desmuntar fires i de vigilància".  "Necessitem permisos, cursos i un petit finançament", conclouen.