escàndol a l'Església

Un àudio confirma que l'anterior abat de Montserrat també va encobrir els abusos del monjo Soler

Miguel Hurtado va gravar el 2012 una conversa amb un frare que li explica que Sebastià Bardolet no va actuar contra el pederasta

El document mostra el membre de Montserrat revelant que el predecessor de Josep Maria Soler estava al corrent dels seus abusos

audio-montserrat-1 / periodico

2
Es llegeix en minuts
Guillem Sànchez

Miguel Hurtado explicava en una entrevista amb EL PERIÓDICO, quan aquest diari va publicar els abusos sexuals que havia patit per part del monjo Andreu Soler, de l’abadia de Montserrat, que abans de fer pública la seva història s’havia estat preparant durant anys. "Al llarg d’aquest temps m’he format com a activista. Volia aprendre tot el necessari per treure-ho a la llum".

Durant aquell temps, Hurtado va fer l’especialitat de psiquiatria juvenil Madrid i es va traslladar a Londres per treballar de metge, però no va deixar d’investigar l’encobriment dels abusos del monjo Soler per part de Montserrat. Sobretot, després d’haver descobert que el monestir havia dedicat un llibre d’homenatge al frare Soler, un any abans de morir, el 2008.

Gravació el 2012

Hurtado, que va patir els abusos entre el 1997 i el 1998, quan tenia 15 o 16 anys, havia explicat el seu cas al monjo J. M. S. el 1999. I el setembre del 2012 va anar a parlar amb aquest frare i va gravar la conversa, que ara ha fet pública EL PERIÓDICO. En la gravació, el monjo J. M. S. explica a Hurtado que, després d’haver descobert per ell el 1999 els abusos de Soler, va parlar amb el llavors abat de Montserrat, Sebastià Bardolet, i que l’abat no va fer res.

Durant el diàleg queda clara una altra cosa. Les sospites que despertava Soler, malgrat el que diu públicament l’abadia, eren un secret a veus, tal com han relatat diverses víctimes localitzades per aquest diari. Si ningú actuava a Montserrat era per por de les represàlies de Soler, un monjo que havia creat el moviment escolta, els Nois de Servei, i disfrutava d’una posició superior a la de la resta de frares.

Un vídeo 

Hurtado també va gravar un vídeo amb càmera oculta que EL PERIÓDICO va publicar aquest dijous. En la seqüència es veu l’actual abat de Montserrat, Josep Maria Soler, admetent que va saber "per comentaris i rumors" ja en la dècada dels setanta que el monjo Andreu Soler abusava de menors.

Notícies relacionades

"Si l’abat no ha dimitit quan finalitzi la cimera, entregaré tota la documentació i les gravacions al Vaticà dilluns", ha explicat Hurtado. El Vaticà ja va obrir i va tancar el cas d’Hurtado el 2016 –sense parlar amb l’afectat en cap cas–, segons va informar l’abadia. Ara que ja són 10 les víctimes de Soler i que s’han fet públics aquests documents audiovisuals, Hurtado, que remarca que "demostren que l’abadia sí que coneixia els abusos de Soler", espera que el Vaticà el reobri.

"Si volem que no torni a passar, és important quebisbes, cardenals i abats denunciïn sempre a la policia.Perquè si no denuncien i no els passa res, continuen encobrint aquests delictes. Però, si ara l’abat Soler és cessat, el Vaticà estarà enviant un missatge molt potent que a partir d’ara l’encobriment et costa el lloc de treball".