ESCÀNDOL EN L'ESGLÉSIA

Víctimes de pederàstia exigeixen a la cimera vaticana que els Maristes i Montserrat retin comptes

Protesta davant la seu benedictina per reclamar al Vaticà que investigui els absusos sexuals en ordes i congregacions catòlics

Miguel Hurtado demana als benedictins que obrin una causa apostòlica a l'abat Soler, a qui dona 72 hores per dimitir abans d'acudir a la Santa Seu

jcarbo47064797 roma190222125307

jcarbo47064797 roma190222125307 / GUILLEM SANCHEZ

6
Es llegeix en minuts
Guillem Sànchez

Els activistes desplaçats a Roma per continuar a peu de carrer la cimera contra la pederàstia del Vaticà d’aquest divendres han protestat davant la seu de la Confederació Benedictina per visualitzar la falta de control del papa Francesc sobre les ordres i congregacions cristianes com els Maristes, els Jesuïtes o els monjos de Montserrat. Totes aquestes organitzacions són multinacionals que eduquen milions de menors d’edat. L’associació Ending Clergy Abuse (ECA) veu una greu incongruència que la trobada contra els abusos sexuals se centri en bisbes i sacerdots i que, en canvi, el Vaticà respecti l’autonomia d’ordes i congregacions quan fan eclosió casos gravíssims de pederàstia en el seu si. 

La seu dels benedictins, escenari de la protesta, és a l’abadia de Sant Anselm, construïda sobre una muntanya pròxima al riu Tíber, fins al qual pugen els turistes per mirar pel famós pany delsCavallers de Malta. Els viatgers fan cua per acostar, per torns, l’ull a aquell pany, perquè a través del seu forat es veu retallada la silueta de la cúpula de Sant Pere del Vaticà. Aquest matí, les víctimes d’abusos sexuals comesos per religiosos d’ordes i congregacions han intentat aconseguir el contrari: que el Vaticà els miri a ells.

Organitzacions autònomes

El papa Francesc ha ordenat investigacions internes cada vegada que ha esclatat un cas de pederàstia en diòcesis catòliques. No obstant, quan els abusos s’havien comès a l’interior d’ordes o congregacions –excepteamb els Maristes de XileMaristes de Xile–, ha respectat la seva autonomia. A Espanya els casos més greus s’han registrat precisament en el si d’aquestes comunitats: Maristes, Salesians, Montserrat i Opus Dei. En tots aquests casos, el Vaticà ha guardat silenci.

El cas Maristes destapat per EL PERIÓDICO és l’escàndol de pederàstia més greu documentat a Espanya –es va saldar amb una quarantena de denúncies contra una dotzena de professors de tres escoles diferents de Barcelona i Badalona per abusos comesos entre el 1970 i el 2010– i no ha sigut objecte de cap investigació per part del Vaticà, que sí que s’ha interessat per la derivada xilena, única excepció fins ara. Els Maristes no han hagut de retre comptes ni davant l’arquebisbat de Barcelona ni davant la Conferència Episcopal espanyola. Perquè tenen un superior general, amb seu a Roma, que respon directament davant el Vaticà. Manuel Barbero, el pare que va presentar la primera denúncia contra l’escola, ha escrit diverses cartes al Papa i no ha rebut cap resposta.

Actualment, ja hi ha una trentena de denúncies contra quatre religiosos de l’escola salesiana Deusto, a Bilbao. El Govern basc ha demanat al Vaticà que investigui els fets, conscient que, d’entrada, no ho farà. Tampoc en el cas Gaztelueta, una escola basca que pertany a l’Opus Dei, la Santa Seu ha mogut fitxa per aclarir els fets. "En realitat van fer el contrari", explica des de Roma Juan Cuatrecasas, pare de l’alumne que va patir els abusos en aquest centre escolar. "Quan la causa del meu fill es va arxivar, el Vaticà va enviar una carta en què deia que feia falta netejar el bon nom del professor. Però després es va reobrir i ara ha acabat amb una sentència condemnatòria d’11 anys. Aquesta vegada, el Vaticà no ha dit res", resumeix.

Els ordes: "Vam encobrir els abusos"

Els ordes i congregacions catòlics, els superiors generals dels quals participen en la cimera vaticana, han enviat un comunicat en què demanen perdó pels abusos sexuals que han patit els menors que tenien a càrrec seu. És un escrit dur en què admeten alguna cosa rellevant. "El fort sentit de família en els nostres ordes i congregacions –una cosa en general molt positiva– pot fer difícil condemnar o denunciar l’abús. Això va donar lloc a una lleialtat injustificada, a errors en el judici, a lentitud en el moment d’actuar, a negar els fets i, de vegades, a encobrir-los.

La carta continua assegurant que aquestes comunitats se senten necessitades "de conversió". "Volem denunciar qualsevol abús de poder. Ens comprometem a caminar amb aquells que servim, avançant amb transparència i confiança, honestedat i sincer penediment", prossegueix.

72 hores per dimitir

La seu escollida per a la protesta d’aquest divendres ha sigut la de la Confederació Benedictina, perquè a aquesta pertany el monestir de MontserratMiguel Hurtado, que després d’haver denunciat –en EL PERIÓDICO, El País i en al documental ‘Examen de Conciencia’ (Netflix)– els abusos comesos pel monjo de l’abadia Andreu Soler va encendre una metxa que ha conduït a unes altres nou víctimes del mateix pederasta, ha entregat una carta als responsables benedictins. En la missiva els demana que iniciïn una investigació apostòlica dels fets. També dona 72 hores a l’abat de Montserrat, Josep Maria Soler, perquè presenti la seva dimissió per encobrir el monjo Andreu Soler, mort el 2008, que va ser objecte d’un llibre homenatge el 2007, després que l’abat sabés per Hurtado que l’havia agredit sexualment.

"En el vídeo d’ahir [publicat per EL PERIÓDICO] es veu que l’abat ha mentit. Públicament ha dit que l’any 2000 no va ser capaç de saber si la meva acusació era certa o no i en el vídeo –que va gravar Hurtado amb una càmera oculta el desembre del 2015– es veu com em diu clarament que sí que em va creure i que va castigar el monjo Soler com un abusador (va ser traslladat al monestir del Miracle el 2000 després de la denúncia de la família d’Hurtado) i, malgrat això, no va denunciar els fets”.

En el mateix vídeo, també s’observa que l’abat va admetre que va tenir constància "per comentaris i rumors" en els anys setanta que el monjo Soler abusava de nois a l’ermita de Santa Cecília, on s’enduia nois -la majoria d’ells menors d’edat– a dormir els caps de setmana, tal com va relatar la tercera víctima del frare detectada per aquest diari.

Nova gravació

EL PERIÓDICO publica aquest divendresuna nova gravació d’àudio realitzada per Hurtadoel 2012 a un monjo de Montserrat, J. M. S.. Durant la conversa, el frare reconeix a Hurtado que el 1999 ell va informar al llavors abat de Montserrat, Sebastià Bardolet, dels abusos del monjo Soler i que aquest no va fer res. J. M. S. va tenir constància dels abusos perquè aquell any el mateix Hurtado havia acudit a ell per demanar-li ajuda.

Notícies relacionades

"Si l’abat no ha dimitit quan finalitzi la cimera, entregaré tota la documentació i les gravacions al Vaticà dilluns", ha explicat Hurtado. El Vaticà ja va obrir i va tancar el cas d’Hurtado el 2016 –sense parlar amb l’afectat en cap cas–, segons va informar l’abadia de Montserrat. Ara que ja són 10 les víctimes de Soler i que s’han fet públics aquests documents audiovisuals, Hurtado espera que el Vaticà el reobri.

"Si volem que aquests delictes no tornin a passar, és important que bisbes, cardenals i abats denunciïn sempre a la policia. Perquè si no denuncien i no els passa res, continuen encobrint aquests delictes. Però, si ara l’abat Soler és cessat, el Vaticà estarà enviant un missatge molt potent que a partir d’ara l’encobriment et costa el lloc de treball".