Més seguretat

Una armilla 'Stop' per a les infermeres redueix les interrupcions en les rondes de medicació

L'Hospital de Mataró finalitza amb èxit una prova pilot i l'estén a totes les seves unitats

zentauroepp47020962 stop190219113408

zentauroepp47020962 stop190219113408

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

Disminuir els errors de medicació evitables i augmentar la seguretat dels pacients. Amb aquests objectius l’Hospital de Mataró ha implantat les armilles 'Stop', una mesura dissuasiva que ha aconseguit disminuir entre un 35% i un 50% les interrupcions de les infermeres que preparen medicació.

L’evidència científica indica que, durant la preparació i administració de medicació, les interrupcions són la causa principal dels errors. Per això, a l’Hospital de Mataró es va observar que una infermera podia ser interrompuda fins a 39 vegades durant les dues rondes de medicació del matí, i que entre el 75 i el 80% d’aquestes interrupcions eren evitables.

Prova pilot

Per evitar-ho, el juliol de l’any passat es va iniciar una prova pilot en dues unitats d’hospitalització d’aquest centre, que consistia que la infermera encarregada de preparar i administrar la medicació es posava una armilla distintiva per evitar les interrupcions i els possibles errors. Es tracta d’una armilla vermella amb la imatge d’un stop a l’esquena i amb un text que diu "Ara no el puc atendre, estic preparant medicació".

Notícies relacionades

Els resultats, informa el centre a través d’un comunicat, han sigut molt positius: hi ha hagut una disminució significativa de les interrupcions, d’un 51% en una de les unitats (de 2.669 interrupcions en dues setmanes a 1.305) i d’un 34,7% en l’altre (de 2.082 a 1.358); s’ha reduït el temps de les rondes de medicació, fins a un màxim de 39 minuts, i s’ha garantit més concentració durant el procés de medicació.

Gràcies als resultats d’aquest estudi, s’ha decidit implantar aquesta mesura a totes les unitats d’hospitalització de l’Hospital de Mataró