Delgado va parar la inscripció de nadons perquè l'ordre de l'ADN es va fer a la seva esquena

Justícia va canviar de criteri en 24 hores sobre la possibilitat d'inscriure nens de gestació subrogada amb una prova de l'ADN

La ministra assegura que el Govern "perseguirà les màfies que trafiquen amb els ventres de lloguer"

undefined46975461 madrid 15 02 2019  pol tica   rueda de prensa posterior al c190215142751

undefined46975461 madrid 15 02 2019 pol tica rueda de prensa posterior al c190215142751 / JOSE LUIS ROCA

2
Es llegeix en minuts
Patricia Martín

El Ministeri de Justícia va donar un cop de volant i va canviar, el cap de setmana passat, el criteri emès tot just unes hores abans quant a la possibilitat d’inscriure els nadons concebuts en un altre país a través de l’anomenada gestació subrogada. El divendres 15 de febrer la Direcció General de Registres i Notariat, que depèn del Ministeri, va enviar una instrucció a totes els consolats per informar-los que amb una prova de l’ADN n’hi haurà prou per inscriure els nens en aquells països que no emeten sentències de filiació paterna, com a Ucraïna, on diverses famílies espanyoles esperen formalitzar els tràmits. No obstant, l’endemà el Ministeri de Justícia va deixar sense efecte les ordres emeses.

El motiu, segons va explicar la ministra del ram, Dolores Delgado, a La Sexta i RNE,  és que ella "no va tenir coneixement" de la instrucció, i per això, quan se’n va assabentar, la va frenar "personalment", en ple cap de setmana. És a dir, que es va emetre sense el seu consentiment, una cosa que recorda l’enrenou creat per la inscripció del sindicat de prostitutes OTRAS, que el mateix Govern va reconèixer que va ser un "gol per l’escaire" tot just arribar al poder. Aquesta patinada va provocar la dimissió de la directora general de Treball, Concepción Pascual. 

No obstant, en aquesta ocasió el Govern no va donar detalls de qui és el responsable de l’error. Fonts de Justícia van provar de minimitzar-lo al qualificar-lod’“error” humà sense transcendència, ja que ni tan sols es va publicar en el BOE. El cert és que la instrucció de la Direcció de Registres era sorprenent perquè suposava donar facilitats a les famílies que van fora a satisfer el seu desig de ser pares, en un context en què el Govern abjura de la maternitat subrogada, pràctica que ha arribat a comparar amb el tràfic d’òrgans. Per això la ministra de Justícia va frenar l’ordre quan en va tenir coneixement.

Perseguir les "màfies"

Així mateix, Delgado va manifestar el ferm propòsit de l’Executiu de perseguir les “màfies que trafiquen amb els ventres de lloguer de les dones”, tot i que atès l’avenç electoral, es tracta més d’una declaració d’intencions que d’una promesa amb possibilitats de ser portada a la pràctica en el que queda de legislatura.

El que sí que està fent Justícia i el ministeri d’Exteriors és buscar una solució a les famílies atrapades a Ucraïna, ja que el Tribunal Europeu de Drets Humans obliga a inscriure tots els nens nascuts per gestació subrogada, perquè prioritzal’interès del menor a les legislacions nacionals.

Les possibles solucions

Notícies relacionades

En aquest sentit, l’ambaixada d’Espanya a Kíev està realitzant gestions amb les autoritats ucraïneses per estudiar les "alternatives existents" de registre i atendre "de manera individualitzada" cadascuna de les famílies per informar-los de les seves possibilitats legals. 

Aquesta solució no satisfà la trentena de famílies que estan a Kíev des de fa setmanes i que critiquen els canvis de criteri i els retards en la inscripció dels seus fills. Aquest dilluns es van concentrar a les portes del consolat d’Espanya per exigir la seva filiació sense demores.