Escàndol a l'Església

L'arquebisbe de Tarragona sobre els abusos sexuals de dues cures: "Les faltes no són tan greus"

Jaume Pujol defensa que els dos rectors deixin el càrrec a Constantí i Arbeca però diu que "de vegades les persones tenen mals moments"

Atribueix els abusos a un «mal moment», però després matisa la seva declaració

obispillo / periodico

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

L’arquebisbe de Tarragona, Jaume Pujol, va atribuir aquest dimecres alguns dels abusos a menors comesos a la seva diòcesi i fets públics durant aquesta última setmana a "un mal moment" dels sacerdots autors de les agressions. “Si una persona està obsessionada amb el sexe i el va buscant és una cosa, però hi ha persones que tenen aquest mal moment en la vida que els porta a fer una cosa de què després potser es penediran tota la vida”, va afirmar l’arquebisbe després queels rectors de Constantí (Tarragonès) i Arbeca (Garrigues)hagin sigut destituïtsal conèixer-se que havien sigut investigats pel Vaticà per presumptes abusos infantils entre el 2015 i el 2016.

Pujol, que en una primera compareixença davant els mitjans de comunicació va afirmar que els sacerdots implicats“han pogut tenir els seus errors i les seves faltes, però no són tan greusper dir que han de ser secularitzats”, va matisar unes hores més tard la seva declaració inicial i, a través d’un comunicat, va puntualitzar que“qualsevol actuació” d’aquest tipus, inclosa la dels dos rectors, li sembla “gravíssima”.

Puntualització

En la seva nota, l’arquebisbe va lamentar que l’al·lusió a “un mal moment” s’hagués “interpretat com si pretengués rebaixar la importància dels fets”, i per això va insistir a “aclarir que qualsevol actuació d’aquest tipus, impròpia de ningú i més encara d’un prevere, em sembla gravíssima”, va precisar.

La intervenció pública del prelat es va produir després que la diòcesi donés a conèixer el cessament de Josep Maria Font com a rector d’Arbeca (i d’altres poblacions de les Garrigues i l’Urgell), després de la publicació a EL PERIÓDICO que aquest sacerdot també havia sigut investigat per abusos pel Vaticà. “En aquest moment, no poden estar a les parròquies” perquè és difícil que “la gent ho entengui”, va al·legar Pujol.

Ensenyament no va denunciar

Notícies relacionades

El conseller d’Educació, Josep Bargalló, va admetre ahir que el departament no va denunciar davant de la policia ni davant de la fiscalia el 2011 al sacerdot Font que, no obstant, va expulsar de l’escola de Cabra del Camp (Alt Camp), on impartia Religió, després que els professors van avisar d’un comportament inapropiat del docent, com va informar aquest diari.

Bargalló va reconèixer que, després de les sospites sobre el capellà, els serveis territorials del seu departament no van traslladar la comunicació a la policia ni a la fiscalia.  El cas no es va judicialitzar perquè la família de les dues menors implicades en els fets tampoc va voler seguir endavant. Amb tot, Bargalló es va mostrar ahir decidit a “revisar” els casos ocorreguts en el passat, una actitud ben diferent de la dels seus predecessors.