Quinze dies d'aturada

Garrido rebutja l'última proposta dels taxistes sobre els VTC

El Govern madrileny es nega que siguin els ajuntaments els que fixin el temps d'antelació amb què es contracti els vehicles amb conductor

jlr02260

jlr02260 / JOSE LUIS ROCA

3
Es llegeix en minuts
El Periódico / Agencias

La Comunitat de Madrid ha rebutjat avui l’última proposta de regulació dels vehicles de transport amb conductor (VTC) plantejada pels taxistes madrilenys, que compleixen aquest dilluns la seva quinzena jornada de vaga, i els ha convidat a col·laborar en la futura reforma del Reglament del Taxi de la regió.

Així ho ha afirmat després d’una reunió amb representants del sector la consellera de Transports, Vivenda i Infraestructures, Rosalía Gonzalo, que s’ha compromès a convocar una reunió extraordinària del Comitè Madrileny de Transports amb l’objectiu de consensuar una regulació per als VTC, que en cap cas serà 'exprés’.

La Comunitat de Madrid ha convocat aquest dilluns els representants dels taxistes madrilenys a una reunió a la tarda a la Conselleria de Transports a partir de les 17.30 hores, en la tercera setmana de vaga indefinida del sector, per analitzar la seva última proposta de regulació dels Vehicles de Transport amb Conductor (VTC).

L’anterior proposta dels taxistes versava sobre el requisit d’una hora de precontractació per al sector VTC i l’obligació que aquests vehicles realitzessin un trajecte mínim de 5 quilòmetres. El president de la Comunitat, Ángel Garrido, va qualificar de "radical" aquesta proposta i entenia que s’orientava a "eliminar" el sector VTC.

L’última trobada entre el Govern autonòmic i els representants dels taxistes va tenir lloc divendres passat 25 de gener, cinquè dia de vaga, després que la Comunitat i l’Ajuntament de Madrid arribessin a un "preacord" per regular els VTC en el qual plantejaven els límits a la precontractació dels seus serveis en termes d’espai, i no de temps.

Els taxistes van rebutjar aquesta solució, que van considerar "una burla", i des d’aleshores les converses entre Executiu i sector es van encallar.

Quinze dies en vaga

Els taxistes de Madrid compleixen aquest dilluns mig mes en vaga indefinida pendents de la nova reunió aquesta tarda amb la Comunitat després d’una última proposta del sector per resoldre el conflicte amb els VTC.

Va ser aquest divendres passat quan van fer arribar al Govern regional una proposta "més flexible", en què han plantejat que siguin els ajuntaments els que fixin el temps d’antelació en què es contractin els VTC.

Per la seva banda, el Govern regional va respondre que preveia contactar amb els vaguistes a començaments d’aquesta setmana, una vegada s’acabés d’analitzar la proposta del sector, tot i que Garrido va recordar que no acceptarien "res que suposi la desaparició dels VTC a la regió".

Vaga "llarga i intensa"

El president de la Federació Professional del Taxi de Madrid, Julio Sanz, ha assegurat que estan preparats per a una vaga "llarga i intensa" i ha informat que associacions del sector estan gestionant línies de microcrèdits per recolzar els companys després de quinze dies d’aturada.

Les primeres jornades de vaga van coincidir amb la celebració de la Fira Internacional de Turisme (Fitur) al recinte firal d’Ifema. Allà, es van arribar a produir detencions i Samur-Protecció Civil va haver d’atendre algun dels manifestants.

La Comunitat de Madrid i l’Ajuntament van acordar llavors un esborrany per regular els VTC, que, entre altres mesures, incloïa la substitució de la precontractació temporal –sol·licitar el servei amb un temps d’antelació–, per la precontractació espacial, que estableix una distància entre el vehicle que es demana i el client.

Els taxistes van rebutjar aquesta proposta, i des de la Comunitat es va assegurar que en cap cas se cediria a "xantatges" i que es vetllava per la convivència dels dos serveis.

A partir de llavors, es van succeir els talls de vies a càrrec dels taxistes, com el passeig de la Castellana i la Gran Via, i en l’última setmana s’han concentrat a la Puerta del Sol per demanar a Garrido una "solució".

Concentració a la Puerta del Sol

Les associacions de taxistes han decidit suspendre la concentració prevista aquest dilluns a les 11 hores al carrer de Génova, davant la seu del PP, com a gest de bona voluntat per provar d’obrir la negociació amb la Comunitat de cara a impulsar una regulació dels VTC.

Fonts del sector han assenyalat que, no obstant, es mantenen les concentracions a la Puerta del Sol, com durant l’última setmana.

Els taxistes asseguren que la nova proposta és "sense línies vermelles" a causa de la negativa de l’Executiu regional a legislar la precontractació temporal.

Notícies relacionades

Vaguistes es concentren des de primera hora del matí a la T-4 de l’aeroport Adolfo Suárez Madrid-Barajas a l’espera que la Comunitat convoqui les associacions del sector per avaluar l’última proposta.