PEDERÀSTIA A L'ESGLÉSIA

Miguel Hurtado demana la dimissió del pare abat: «Qui encobreix l'abús no aclarirà els fets»

La primera víctima que va denunciar els abusos sexuals a Montserrat acusa el seu responsable, Josep Maria Soler, d'«encobridor»

El pare abat ha demanat «perdó» a les víctimes i als fidels, i s'ha mostrat convençut que la comissió aconseguirà saber la veritat

abusos / periodico

2
Es llegeix en minuts
Elisenda Colell
Elisenda Colell

Redactora

Especialista en pobresa, migracions, dependència, infància vulnerable, feminismes i LGTBI

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Miguel Hurtado, la primera víctima que va denunciar abusos sexuals comesos pel monjo de Montserrat Andreu Soler demana que l’abat, Josep Maria Soler, deixi el seu càrrec. Aquest matí, en una protesta davant del monestir, ha acusat l’actual responsable del monestir d’“encobrir els abusos” i “amagar-se darrere del responsable de premsa”.

Una setmana després que es donés a conèixer el cas d’abusos sexuals l’abat Soler ha demanat perdó “humil” a les víctimes i als fidels. En l’homilia de la missa conventual, l’abat s’ha mostrat convençut que la comissió externa creada per l’abadia aconseguirà saber la veritat.

“Tenim les eines necessàries per aclarir els fets i atendre les víctimes de forma justa i evangèlica”, ha afirmat en la seva homilia el responsable de l’abadia de Montserrat davant dels fidels que han assistit a missa. En el seu sermó demana perdó als qui hagin “vist minvada la seva confiança amb l’Església” i fa autocrítica: “Demano perdó per si les coses en el passat no s’han fet del tot bé i s’hagin facilitat comportaments indignes”.

Soler manté que les conclusions que extregui aquesta comissió externa es faran públiques. 

El pare abat, durant la missa conventual, avui. / MARC VILA

Comissió “a dit”

“Durant 20 anys no ho ha transmès ni a la policia, ni han fet investigació canònica, ni han intentat buscar víctimes. Qui encobreix els abusos no pot donar exemple”, ha assegurado aquest diumenge la primera víctima a denunciar els abusos de Montserrat, Miguel Hurtado.

Quan el cas va sortir a la llum pública, Montserrat es va proposar crear una “comissió independent de transparència” amb la intenció revelar la veritat. Segons Hurtado, aquesta comissió “arriba tard i malament” i considera que el propòsit real del monestir és el d’“amagar els fets”.

Fonts del monestir expliquen que aquest grup està format per una lletrada del Col·legi d’Advocats de Barcelona, una psicòloga, un representant de la Conferència Episcopal Tarraconense, que té un equip especialitzat en abusos sexuals a menors, un membre de la comunitat de Montserrat, amb veu però sense vot i l’exconseller d’Interior de Pujol, Xavier Pomés, com a metge. Hurtado afirma que aquests membres han sigut “escollits a dit pel pare abat” i demana que es desfaci aquest grup i es creï “una comissió veritablement independent”.

Hurtado proposa que la presideixi el Síndic de Greuges, que no hi hagi cap representant del monestir i que s’hi incloguin les víctimes i experts, com per exemple la fundació Vicky Bernadet. “Com explicarà una víctima els abusos davant de monjos del monestir?”, es pregunta Hurtado.

En concret, demana que la comissió s’assembli a la que va crear la catedral de Ratisbona, a Alemanya, on es van destapar centenars de víctimes abusades pel responsable del cor.

Notícies relacionades

Aquesta protesta, que ha tingut lloc just al davant del monestir, ha comptat amb la presència de Peter Saunders, que també va patir abusos i representa la Comissió Antipederàstia del Vaticà, i per Juan Cuatrecasas, president de l’Associació Infàncies Robades. Tots dos han criticat la “tèbia” resposta donada per Montserrat i demanen “respecte, serietat i rigor per a les víctimes”.

De moment, ja hi ha hagut 5 persones que, davant de diferents mitjans de comunicació, han assegurat haver sigut víctimes del pare Soler, responsable durant 40 anys del moviment escorta de l’abadia, ara mort. Una d’elles J.R Martínez, va assegurar a EL PERIÓDICO que entre els companys “es donava per descomptat que Soler tenia la mà solta. No m’explico per què ningú a Montserrat hi va intervenir, resultava evident que deixar-lo a càrrec dels joves no era adequat”.