denúncia de pederàstia

Un nou testimoni revela abusos sexuals a Montserrat

El cas de Ricard, que ara té 55 anys, podria demostrar que els tocaments patits per Hurtado no van ser un fet aïllat

zentauroepp46521589 miguel angel hurtado190119190704

zentauroepp46521589 miguel angel hurtado190119190704 / JORDI COTRINA

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

Un nou testimoni denuncia abusos sexuals per part del monjo Andreu Soler, que va estar en contacte amb nens durant quatre dècades després de fundar el grup d’escolta ‘Els Nois de Servei de Montserrat’. ElRicard, que ara té 55 anys, ha explicat el seu cas als periodistes de l’‘Ara’i demostra així queels abusos denunciats per l’exescolta Miguel Hurtado a EL PERIÓDICO no van ser aïllats.Miguel Hurtado

Ricard explica que va estar uns dies a Montserrat quan tenia uns 15 anys i que durant la primera nit Andreu Soler “es va ficar al seu llit i li va fer tocaments als genitals”. Ricard va pensar en un primer moment que el seu acostament podia tenir una “intenció pedagògica”, però ràpidament va comprendre que era una actitud totalment inapropiada i va decidir parar en sec. “Li vaig dir: ‘Germà Andreu, ja està, deixem-ho aquí’”, explica a l’‘Ara’.

El Monesteri de Montserrat, per la seva part, analitzarà aquest cas i altres que puguin aparèixer en l’acabada de crear Comissió Independent de Transparència, creada aquesta mateixa setmana per analitzar qualsevol cas d’abús sexual a menors que pugui afectar la comunitat religiosa. “Hem estat parlant amb aquests periodistes (sobre el cas del Ricard), de què no teníem coneixement. Si la gent no ho explica, no es pot actuar”, explica el director de comunicació de l’abadia, Oscar Bardají, a EL PERIÓDICO.

Bardají recorda que les possibles víctimes d’abusos sexuals poden contactar amb aquesta comissió a través del correu electrònic transparencia.montserrat@gmail.com; i que una vegada s’hagi investigat i valorat cada cas es farà públic. “Com és lògic, contactarem amb les presumptes víctimes prèviament per saber si volen o no que es faci públic el seu nom”, puntualitza el director de comunicació, que desconeix si aquests dies han rebut correus electrònics denunciant més conductes impròpies. “Els únics que hi tenen accés són els membres de la comissió, i actuen de manera independent”, afegeix.

La història d’Hurtado

Hurtado, de família creient, es va convertir en un dels escoltes del monestir a finals dels noranta. Un cap de setmana al mes els menors pernoctaven a l’abadia. Diumenge feien tasques com ara mantenir l’ordre durant la missa o vigilar els cotxets de nadó quan es formaven les cues per adorar la Moreneta. Per les nits dormien en una residència amb habitacions amb lliteres. Allà és on va patir els abusos.

Els abusos van començar quan Hurtado tenia 15 o 16 anys i Soler, 65 anys. “Soler em va observar durant gairebé un any i quan va veure que estava passant una mala època, se’m va acostar”. Al principi volia quedar-se amb ell tot sol en llocs comuns, com el menjador. Però un dia es va presentar a la seva habitació. D’entrada, li va parlar de temes neutres: “família, amics, escola..., però després va treure temes sexuals”. “Em remarcava que no m’havia de masturbar... i al fer-ho també ficava la mà sota la meva roba interior i em deia que ‘això’ era dolent”.

Notícies relacionades

Els abusos es van produir puntualment cada vegada que pujava a dormir, durant un any. “Alguns fins i tot van passar mentre hi havia un altre noi a la llitera superior. La conversa que sentia l’altre noi era normal, però no veia que amb les mans “estava abusant de mi”, explica Hurtado per demostrar “la sang freda” amb què actuava. L’assetjament va anar en augment, fins que un dia “em va fer un petó”. “Va començar a la galta i d’allà se’n va anar fins a la boca i va provar de ficar-me la llengua. Vaig resistir prement les dents i deixant el cos rígid, en una actitud corporal de ‘no’ que no li va importar”. Llavors, Hurtado va acceptar el que no havia volgut acceptar fins a aquell moment: “Érem a Montserrat i ell era un monjo, però allò no estava bé”.

El monestir, que va arribar a pagar 7.200 euros de teràpia psicològica per a Hurtado, mai va denunciar els fets.