13 DIES D'OPERATIU

Rescat Julen: ¿I ara què?

Després de 13 dies d'agònic rescat, aquest dissabte, la Brigada de Miners de Rescat ha trobat finalment el cos del petit Julen

zentauroepp46701083 grafand2550  total n  m laga   25 01 2019   un segundo helic190125172307

zentauroepp46701083 grafand2550 total n m laga 25 01 2019 un segundo helic190125172307 / Daniel Perez

2
Es llegeix en minuts
Julia Camacho / Málaga

Després de 13 dies de rescat agònic, aquest dissabte, la Brigada de Miners de Rescat ha trobat finalment el cos del petit Julen, el nen de 2 anys que va caure a un pou el passat 13 de gener a Totalán (Màlaga). El complex dispositiu de salvament ha necessitat dues excavacions principals, una vertical paral·lela al pou a què es van dedicar prop de 70 hores de feina, i una segona, realitzada a mà, en horitzontal que ha sigut la que ha portat els miners fins al cos del nen després de més de 30 hores de feina.  [Segueixl’última hora sobre Julen en directe.]

Ara, una vegada localitzat el cos del nen sense vida, s’obren diverses incògnites de quin serà el procediment a seguir. En condicions normals, quan hi ha un ferit en qualsevol accident, l’afectat pot ser evacuat per qualsevol persona, però quan hi ha un mort l’aixecament només el pot fer l’autoritat judicial o el Cos de Policia Judicial, bé de la Policia Nacional o de la Guàrdia Civil.

Ordre judicial

En el cas del petit Julen, el cos de muntanya de la Guàrdia Civil encarregat del rescat fa de Policia Judicial, i una vegada localitzat el cos del nen, es comunicarà a l’Autoritat Judicial per conèixer les ordres que hauran de seguir per a l’aixecament del cadàver.

Habitualment, haurien de ser els agents que ja són allà auxiliant des de la superfície els que baixessin per constatar el lloc on ha aparegut el cos, però no es realitzarà cap inspecció fins que no hi hagi una ordre judicial, de manera que es podria arribar a optar per altres opcions. Posteriorment, en la majoria de casos el jutge enviaria un forense, però atesa la complicació i perillositat de baixar pel túnel, probablement el cos el pujaran els miners i el metge en certificarà la mort a la superfície. 

Investigació oberta

El cos de muntanya de la Guàrdia Civil, al poder fer tasques de policia judicial, ha comunicat la troballa del cos a l’autoritat judicial, que de moment, manté una investigació oberta fins a poder esclarir els fets. 

Notícies relacionades

En la mateixa línia que s’apuntava anteriorment, en la intervenció de reconeixement del cos, hi ha la possibilitat que siguin els agents els qui baixin per constatar el lloc on ha aparegut el cos. Tot i així, no es descarta que pugui baixar una unitat de la Policia Científica per analitzar el lloc i prendre imatges de cara a la investigació que ha de determinar què ha passat.

La incògnita, ara per ara segueix sent com se certificarà la mort, ja que sembla poc probable que el jutge baixi fins al lloc en el qual ha sigut trobat el Julen.

Temes:

Cas Julen