OPERATIU DE RESCAT SENSE PRECEDENTS

Trobat el cos del Julen al pou de Màlaga

El nen portava des del 13 de gener atrapat en una perforació il·legal de més de 100 metres de profunditat

captura-3

captura-3

3
Es llegeix en minuts
Julia Camacho / Begoña González / Málaga / Barcelona

La Brigada de Salvament Miner desplaçada des d’Astúries per rescatar el Julen, el nen de 2 anys que va caure en un profund i estret pou el 13 de gener a Totalán (Màlaga), ha trobat la aquesta matinada el cos sense vida del petit després de perforar prop de quatre metres en horitzontal a més de 70 metres de profunditat. [Segueix les últimes notícies del Julen en directe.]

“A la 1.25 hores de la matinada, els equips de rescat han accedit al punt del pou on era el Julen i han localitzat el cos sense vida del nen. S’ha activat la comissió judicial”, amb aquest missatge comunicava la subdelegació del Govern la localització del cos. Poc després de les 5 de la matinada, el furgó amb les restes mortals del Julen abandonava Totalán.

El tràgic desenllaç

Després de localitzar el cos sense vida i abans d’emetre el comunicat, la Guàrdia Civil es va dirigir a la casa on es trobaven els pares del menor per comunicar la troballa. Els plors i crits de dolor que llavors es van produir i que es van poder sentir des de fora ja indicaven el desenllaç tràgic.

 A les 9 del matí està prevista una compareixença del delegat del Govern d’Andalusia, Alfonso Rodríguez Gómez de Celis, per informar de l’operatiu.

Les mostres de solidaritat s’han succeït des d’aleshores. “El nostre dolor més profund i el nostre condol més sentit a tota la família del Julen”, ha escrit la família reial en un missatge agraint “la solidaritat sense límits” mostrada pels participants en el rescat.

Proveïts amb martells pneumàtics, pales i destrals, vuit miners s’han obert pas a través de l’interior del Turó de la Corona, a Totalán (Màlaga), per accedir al punt on es trobava atrapat el nen: sota del tap de terra trobat a 71 metres de profunditat.

El terreny no ha ajudat

Fonts del dispositiu de rescat han informat que “el terreny no ha ajudat gaire” i que els mateixos problemes de duresa de la roca que van sorgir al perforar el túnel vertical pel qual han accedit els miners han complicat l’excavació de la galeria horitzontal que han utilitzat per trobar el nen.

La brigada minera va començar a treballar en la galeria a les 17.33 hores d’aquest dijous i inicialment va xifrar en 24 hores el temps necessari per excavar-la de forma manual tot i que han acabat sent prop de 34. S’ha tractat d’una operació laboriosa i plena de complicacions perquè els miners havien de pujar i baixar en una càpsula a través del túnel, que va costar perforar atesa la duresa del terreny.

Comissió judicial

Així, una vegada que els equips de rescat han accedit al punt del pou on es buscava el Julen i s’ha localitzat el cos sense vida del nen s’ha activat la comissió judicial.

Notícies relacionades

El rescat, en el qual han col·laborant des del primer dia un operatiu de més de 300 efectius que han treballat per torns, s’ha prolongat des que el 13 de gener es rebés l’avís de caiguda d’un menor per un forat de 25 centímetres de diàmetre i 110 metres de profunditat a la zona coneguda com a Dolmen del Turó de la Corona d’aquesta localitat malaguenya.

El nen, que estava amb uns familiars en una finca, va caure en un orifici de prospecció per buscar aigua de petit diàmetre però de gran profunditat. Des d’aleshores es va activar un operatiu per rescatar-lo format per efectius de diferents cossos que han estat treballant al lloc dia, tarda i nit sense parar i fent front a les grans dificultats tècniques que s’han anat trobant, especialment per la duresa del terreny.