A L'HOSPITAL VALL D'HEBRON

La Generalitat demana presó per al pare del nadó mort a cops a Barcelona

El progenitor, que està en llibertat provisional per un delicte de lesions, va confessar haver sacsejat amb força el nen

Els càrrecs podrien passar ara a homicidi, després de la mort del petit de només dos mesos

25825ba5-7840-4802-8620-7877c388d986-hd-web / periodico

4
Es llegeix en minuts
Elisenda Colell
Elisenda Colell

Redactora

Especialista en pobresa, migracions, dependència, infància vulnerable, feminismes i LGTBI

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El nadó de dos mesos de Pineda de Mar (Maresme) que va ingressar a la Unitat de Cures Intensives (UCI) de l’Hospital Vall d’Hebron  per presumptes maltractaments a començaments de gener, ha mort aquest dilluns 21 de gener a les dues del migdia. La Generalitat, que s’ha personat jntament amb l’ajuntament com a acusació popular, ha demanat per boca del conseller d’Afers Socials, Chakir el Homrani, l’empresonament del pare del menor, que va confessar haver apallissat el seu propi nadó i que està en llibertat amb càrrecs a l’espera de judici. 

El nen, d’apenes dos mesos, portava 17 dies en estat molt greu a l’UCI Pediàtrica del Vall Hebron. Hi va ingressar divendres 4 de gener, quan la mare del nadó es va dirigir a urgències de l’Hospital de Calella al veure que el seu fill tenia convulsions. D’allà va ser traslladat d’urgència cap a l’hospital de la capital catalana a causa de la gravetat del seu estat. En aquell primer moment, els pares van explicar els fets per “un cop al cap”, però després d’inspeccionar les lesions els facultatius de l’hospital barceloní van deduir que algunes eren de caràcter previ i van acabar aplicant el Protocol de Maltractament Infantil de la Generalitat.

Quan els Equips de Valoració del Maltractament Infantil (EVAMI) van intervenir en l’assumpte, el pare, un jove uruguaià de 21 anys, va reconèixer haver donat una pallissa al seu propi fill. Els Mossos van detenir el pare el dijous 10 de gener i el van acusar d’un delicte de lesions i un altre de maltractament en l’àmbit familiar. La Generalitat va assumir la tutela del nadó de forma cautelar –i la van retirar també a la mare, de 18 anys–, després d’obrir un expedient de desemparament i iniciar mesures de protecció.

El dissabte 12 de gener el jutge de guàrdia d’Arenys de Mar va deixar en llibertat provisional el pare del menor. Des d’aleshores, està sense passaport i ha de comparèixer setmanalment davant del jutjat. També li va imposar una ordre d’allunyament de 500 metres del seu fill, que avui ha mort. Avui, tant els Mossos com l’Hospital han avisat el jutge de la defunció del menor. A l’espera del que resolgui l’autòpsia, el magistrat pot canviar l’acusació de lesions a homicidi, i fins i tot ordenar de nou la detenció del pare. No obstant es desconeix el parador de la família. Quan es va destapar el cas, tant la mare com el pare van desaparèixer del seu domicili, a Pineda de Mar, segons va poder comprovar aquest diari.

Després del tràgic succés, l’ajuntament de Pineda de Mar ha decretat tres dies de dol. També ha convocat una concentració de rebuig del maltractament infantil aquest migdia davant de la seu del consistori.

Ningú va avisar

Des del seu naixement, al novembre, fins al 4 de gener, el nadó havia estat ingressat d’urgències a diversos hospitals del Maresme, presumptament, per les lesions que li hauria causat el seu progenitor. La mare sempre ha negat haver presenciat, ni amb prou feines intuït, cap d’aquests maltractaments. Segons ella, tampoc els metges van veure res. Preguntada per aquest diari, va assegurar que havien atès el nen a l’Hospital de Mataró, el de Calella i el seu propi pediatra de capçalera al CAP Pineda de Mar i ningú va detectar maltractaments. Segons la seva versió, l’únic que li van dir va ser que el nadó patia còlics del lactant.

Només en un cas un hospital va intentar donar un senyal d’alarma que va resultar totalment inútil. Va ser l’Hospital de Calella on, després d’un ingrés del nadó el dia 28 de desembre, un professional va alertar els Serveis Socials Municipals de Pineda de Mar. Els van dir que havien d’atendre la família perquè temien per una situació de “risc d’exclusió social”. No van activar el protocol del maltractament infantil que obliga a elevar el cas a la Direcció General d’Atenció a la Infància (DGAIA), ni tampoc van expressar que el cas havia de ser tractat amb urgència. L’ajuntament va trucar a la família i van concertar una cita per al 16 de gener. Mai es va arribar a celebrar perquè, abans, el nen va acabar ingressant en el Vall d’Hebron en estat crític per una presumpta pallissa del seu progenitor.

Després d’aquest incident la Generalitat ha obert diverses investigacions. D’una banda, el Departament de Salut està interrogant els diferents professionals que van visitar el nen i estudiant els informes i l’historial mèdic del nadó per depurar responsabilitats. De l’altra, Afers Socials, que ha obert un expedient d’informació reservada per avaluar si s’han aplicat correctament els protocols de detecció i comunicació davant de casos de maltractament infantil. Des de la Conselleria asseguren que si aconsegueixen demostrar que algú no ha aplicat la norma correctament demanaran responsabilitats.

Notícies relacionades

Qui sí que ha assenyalat errors en la detecció i la comunicació del cas ha sigut el Síndic de Greuges. Divendres passat Rafael Ribó ja va denunciar "greus carències" d’informació, comunicació i coordinació entre els serveis de salut, socials i municipals que van intervenir en el cas del nadó. Ho va dir després de reunir tots els agents implicats en el cas. Des de la sindicatura insisteixen que en el cas dels nadons cal reforçar els equips de detecció i prevenció de la infància, tenint en compte la dificultat afegida en l’exploració del maltractament per la seva incapacitat de la parla i la percepció dels fets. 

L’ONG Save The Children insisteix en el paper dels metges  a l’hora de donar el senyal d’alarma davant del maltractament. Des de l’entitat confien en la nova llei per a l’erradicació de la violència contra la infància, que contempla l’obligació del personal sanitari a notificar qualsevol situació de risc per al menor, més enllà de l’informe de lesions, tot i que no hi hagi delicte.