Investigació exhaustiva

Les dones amb fals positiu en mamografies doblen el risc de tenir càncer durant 10 anys

Un estudi de l'Hospital del Mar proposa controls anuals per aquest grup

undefined25477992 barcelona 25 03 2014 mas salud sistema de tomosintesis digit180719224820

undefined25477992 barcelona 25 03 2014 mas salud sistema de tomosintesis digit180719224820

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Les dones a qui s’ha demanat fer avaluacions addicionals després d’una mamografia i es descarta la malignitat, els denominats falsos positius, tenen el doble de risc de desenvolupar un càncer de mama durant els 10 anys posteriors.

Així ho constata un estudi liderat per investigadors de l’Institut Hospital del Mar d’Investigacions Mèdiques (IMIM) i de l’Hospital del Mar, que han treballat amb professionals de Dinamarca i Noruega, i han analitzat dades de més d’un milió de dones que s’han sotmès a una mamografia.

Aquest treball que analitza la influència dels falsos positius en el risc de desenvolupar càncer ha sigut publicat per la revista 'British journal of cancer', informa aquest dijous l’Hospital del Mar en un comunicat.

En total, s’han realitzat 3,5 milions de proves, en les quals es van detectar més de 10.000 tumors. Alhora, es van produir més de 110.000 falsos positius, i la xifra de pacients amb un segon fals positiu va ser de poc més de 8.000.

Anormalitats a la mama

La doctora Marta Román, del Grup d’Investigació en Epidemiologia i Avaluació de l’IMIM i primera signant del treball, considera que aquests resultats "no volen dir que al detectar un fals positiu la lesió es transformi en un tumor, sinó que la pacient és susceptible biològicament de desenvolupar lesions a les mames, un risc que es manté durant 10 anys, com a mínim."

Román ha explicat que "es tracta de dones que són propenses a tenir anormalitats a la mama", unes lesions que, segons els investigadors, poden ser marcadors del risc de desenvolupar càncer de mama al llarg de la vida de la pacient.

Román ha proposat que es personalitzi el seguiment de les dones participants en el cribatge mamogràfic: "A les dones de més risc se’ls podria oferir fer una mamografia cada any en lloc d’una mamografia cada dos anys. En canvi, a les participants sense cap lesió evident durant diversos controls, el temps entre aquests es podria ampliar".

Les proves de cribatge del càncer de mama es fana gairebé tot Europa cada dos anys a les dones d’entre 50 i 69 anys, amb l’objectiu de detectar casos de càncer de mama asimptomàtics.

Notícies relacionades

D’aquestes, a un 4% se les torna a convocar per fer-los proves addicionals en les quals finalment es descarta la presència de malignitat i a vuit de cada 1.000 se’ls ha de sotmetre a una biòpsia per descartar el càncer.

Aproximadament a cinc de cada 1.000 se’ls troba un tumor que s’ha de tractar, han indicat les mateixes fonts.

Temes:

Càncer