PROTECCIÓ DE LA INFÀNCIA

La mare del nadó de Pineda: "Si els metges no van veure el maltractament, ¿com l'havia de veure jo?"

Assegura que, abans d'anar a Vall d'Hebron, va visitar tres centres i li van dir que L. tenia "còlics lactants"

El nen, de dos mesos, continua en coma induït i en estat "molt greu"

zentauroepp46514670 barcelona la madre del bebe ingresado en vall d  hebron por 190116193857

zentauroepp46514670 barcelona la madre del bebe ingresado en vall d hebron por 190116193857

5
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez
Beatriz Pérez

Periodista

Especialista en sanitat, temes de salut

Ubicada/t a Barcelona, Catalunya, Espanya

ver +

L., el nadó de dos mesos ingressat a l’Hospital Vall d’Hebron de Barcelona, havia visitat prèviament dos hospitals i un centre d’atenció primària (CAP), sense que cap metge detectés els maltractaments exercits, presumptament, pel seu pare. "El dia 23 de desembre vam anar a l’Hospital Comarcal Sant Jaume de Calella, i el dia 26, al CAP Pineda de Mar. El vaig portar al metge, perquè li vaig veure un vessament gris a sobre del llavi. Els metges em van dir que tenia còlics de lactant, que estava restret", explica la mare, Lucía Méndez, a EL PERIÓDICO. Els pares de L., que va néixer l’11 de novembre, tenen els dos 20 anys i són de nacionalitat uruguaiana. 

El dia 28, la Lucía el va portar a l’Hospital de Mataró, perquè tenia febre i no menjava bé. "Però el nen no tenia marques al cos", assegura ella, malgrat que, en un primer moment, algunes informacions no oficials apuntaven que el nadó tenia hematomes, un braç trencat i durícies a les costelles.

La mare insisteix que és innocent i que desconeixia els suposats maltractaments del pare al fill. Totes les proves (incloses una placa de tòrax) que li van fer en els tres centres sanitaris, sempre segons el relat de la mare, van sortir bé.

Fonts de la Conselleria de Salut no confirmen ni desmenteixen la versió de la mare, perquè el cas es troba "sota investigació" i encara està entrevistant tots els implicats. L’únic que confirmen és que el menor, efectivament, va visitar més d’un centre sanitari.

"Em diuen que canviï de llet"

La Lucía explica que els dies 2 i 3 de gener va tornar al CAP de Pineda de Mar amb el nen. "Em tornen a dir que són còlics de lactant i que canviï de llet. El dia 3, quan torno amb ell a casa, el nen convulsa i el porto a les urgències de l’Hospital de Calella. A partir d’allà, el traslladen a Vall d’Hebron". La Lucía, de 20 anys i mare primerenca, fa la pregunta: "Si els metges, que són professionals, no es van adonar del maltractament, ¿com pretenen que jo m’adoni d’una cosa tan horrible?".

Un TAC realitzat al menor a l’Hospital Vall d’Hebron el dia 4 fa saltar les alarmes dels professionals. El nen, segons la versió de la mare, té un vessament al cervell produït per un "fort sotrac". És allà quan Vall d’Hebron activa el protocol oficial davant d’un possible cas de maltractament infantil i truca a la Direcció General d’Atenció a la Infància i l’Adolescència (DGAIA). Els dies 8 i 9 de gener el Nicolás, el progenitor, confessa haver colpejat el nadó.

"Jo deixo de tenir contacte amb ell el dia 10. Em vaig posar com una boja quan em vaig assabentar de tot i per això ens vam separar. Però, fins aleshores, jo no sabia que maltractava el nen. No tenia marques als braços. I davant de mi mai el va maltractar. A mi tampoc em va maltractar mai. Va dir que va sacsejar el nen, perquè estava estressat, perquè no deixava de plorar. No justifico el que va fer, perquè això no té justificació, només dic el que ell em va dir", relata la Lucía.

Edifici de Pineda de Mar on vivien la Lucía, el Nicolás i el nadó, L. / RICARD CUGAT

"Ningú ho entén"

La mare de L. explica que el Nicolás va consumir drogues fins fa "tres o quatre anys". "Ningú comprèn per què va fer això. Els metges ho atribueixen al fet que li va quedar alguna seqüela de les drogues. Però mai va tenir problemes amb els veïns. A L. li canviava els bolquers i, davant de mi, li parlava superbé". Ella, explica, sortia a comprar i deixava el nadó amb el pare a casa.

Des del dia 10, la Lucía no sap res del Nicolás, ni tan sols on és I, tot i que insisteix que només ell és responsable del que ha passat amb L., lamenta que la societat també l’hagi culpat a ella, perquè ha rebut "amenaces de mort" i no pot sortir al carrer. De fet, tal com va informar aquest diari, tant ella com el seu pare (avi del nadó) i el Nicolás han marxat de Pineda de Mar. "Ens van ratllar la porta de casa i un dia van venir dos veïns per donar-me una pallissa". 

La noia també lamenta que, malgrat que ella (de moment) és innocent judicialment (no li van retirar el passaport, com sí que van fer amb el pare), té prohibit visitar el seu fill a Vall d’Hebron, ni tan sols pot trucar directament per preguntar com està. Per tenir informació sobre l’estat del menor, que continua molt greu, ha de trucar a la DGAIA, que al seu torn truca al centre.

El protocol de maltractament

Notícies relacionades

El jutjat no ha finalitzat encara la instrucció del cas. Després de l’activació del protocol de maltractament, la DGAIA assumeix la tutela preventiva i, automàticament, se suspèn la potestat als dos pares, en tots els casos. L’equip de la DGAIA encara ha de valorar la competència parental de mare i el possible recolzament de la xarxa familiar.

Mentrestant, la Lucía lamenta que no li deixin "acostar-se a l’hospital". "Aquest és el meu primer fill. Com a mare ho vaig fer tot bé. Veig la seva roba a casa i em poso a plorar". Del pare, el Nicolás, no en vol saber res. Ni tampoc posar-se en contacte amb ell. "¿Què li dic després d’una cosa així?", es pregunta.

Els metges "temen per la vida" del nadó

Fonts de l’Hospital Vall d’Hebron han confirmat a aquest diari que L. <strong>"continua en estat molt greu"</strong> i que, de fet,<strong> "es tem per la seva vida".</strong> Actualment, es troba en<strong> coma induït, </strong>continua endollat a la màquina i no es pensa a desconnectar-lo. "Els metges lluiten perquè se salvi", asseguren aquestes mateixes fonts. En casos com aquest, quan arriba el moment en què no es pot fer res més per salvar la vida del pacient, es deixen de fer coses extra, però mai es desconnecta de la màquina.<strong> </strong><br/><br/><strong style="font-size: 1.6rem; line-height: 2.6rem;">La investigació continua oberta.</strong><span style="font-size: 1.6rem; line-height: 2.6rem;"> Segons la mare, el nen ha patit, a més del "vessament al cervell", un </span><strong style="font-size: 1.6rem; line-height: 2.6rem;">"despreniment de retina",</strong><span style="font-size: 1.6rem; line-height: 2.6rem;"> però no presenta cap os trencat com es va arribar a dir. "El meu fill està molt malament", confirma la Lucía. Ella ara viu sola amb el seu pare, fora de Pineda de Mar. El Nicolás, pare del nadó, té tota la seva família a l’Uruguai i ara la Lucía no sap on és.</span>