CIUTAT DE LA JUSTÍCIA

Imputat per haver difòs dades de la víctima de 'La manada'

Un barceloní declara davant del jutge per haver reproduït la informació en una pàgina d'internet

El sospitós assegura que l'únic que va fer és penjar en un fòrum una captura de pantalla d'una altra web

zentauroepp43910748 manada180622204245

zentauroepp43910748 manada180622204245 / JOSE LUIS ROCA

3
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

De vegades, les xarxes socials les carrega el diable. El maig del 2017 ForoCoches i Burbuja.info–els dos fòrums més grans d’Espanya– van publicar durant unes hores dades personals de la noia madrilenya que va patir els abusos sexuals de 'La manada'. La policia va posar fil a l’agulla per esbrinar com s’havien difós aquestes dades, que incloïen fotografies de la noia. Els agents van localitzar mesos desprésun veí del districte d’Horta-Guinardó de Barcelona que havia col·locat aquesta informació en una altra web. El jutge de la capital catalana que l’investiga, Miguel Ángel Tabares Cabezón, li ha pres declaració aquest dimecres com a imputat.

 “Només vaig fer una captura de pantalla d’una altra web i la vaig copiar per contestar el comentari d’un usuari”, ha explicat l’Eric, que és mecànic i que consta registrat en un fòrum no tan important com els primers que van difondre la informació de la víctima. Abans del seu interrogatori, el magistrat ha ensenyat a l’imputat, defensat per l’advocat Gorka Nart, les fotos que va penjar a internet i que, segons la seva versió, eren còpia de les exposades en una altra web. “En les imatges es pot veure, fins i tot, la pàgina d’internet de la qual vaig fer la captura. Jo no vaig ser el primer. Només les vaig copiar i les vaig enganxar”, ha afirmat.

Fonts judicials han assegurat a aquest diari que a sota d’aquesta captura de pantalla hi ha un text que no pot llegir-se amb claredat a la fotocòpia que la policia ha remès al jutjat. “Jo no ho vaig escriure. Ho va fer un altre usuari, a qui jo vaig contestar el seu missatge reproduint la captura de pantalla”, insisteix l’Eric, que té uns 40 anys i que viu amb els seus pares. L’encausat ha admès que per connectar-se a internet utilitzava el wifi d’una veïna, perquè ell no en tenia. El mateix informe policial en poder del jutjat detalla que les imatges penjades per l’imputat provenen de “fonts obertes”.

L’investigat ha explicat al jutge que en cap moment va pretendre, amb la seva acció, fer “apologia de la violació” i molt menys “difamar i atacar l’honor” de la víctima de 'La manada', que va patir abusos sexuals per part dels cinc membres del grup durant els Sanfermines del 2016. L’Eric s’ha negat a contestar a les preguntes de l’advocada Laia Serra, que està compareguda en la causa com a acusació popular en nom del col·lectiu Dones Juristes. “No soc legionari, ni aficionat a la legió. Només vaig anar al jurament de bandera del meu germà”, ha afirmat a EL PERIÓDICO.

D’Espanya als Estats Units

L’Eric està sent investigat a Barcelona, però un jutjat de Madrid també va obrir altres diligències judicials arran de la denúncia de la víctima de 'La manada'. Tot va començar el 26 d’abril del 2017, quan l’Audiència de Navarra va enviar la sentència contra els cinc joves sevillans en què se’ls condemnava a nou anys de presó per abús sexual, no per violació. En aquest document, no hi havia dades personals de la noia, però, sí, un codi pel qual es podia accedir a l’original de la resolució. Va ser llavors quan va començar a difondre’s a internet la seva identitat i imatges seves. Aquesta informació va arribar a ser publicada per la versió en castellà d’una pàgina web neonazi i supremacista dels Estats Units.

Notícies relacionades

Les indagacions de la Policia Nacional a Espanya van permetre descobrir que l’atac a la víctima de 'La manada' s’havia iniciat des de dos ordinadors, dues adreces IP. L’informe policial remès al jutjat de Madrid concloïa que una d’aquestes connexions estava vinculada a una xarxa privada d’un servidor estranger, de manera que no es podia seguir la pista del seu responsable.

Més sort van tenir els agents que van rastrejar l’altra IP. En aquesta ocasió, l’ordinador estava al districte barceloní d’Horta-Guinardó. Els policies es van entrevistar amb la dona propietària de l’aparell i amb el seu marit i van comprovar que no tenien res a veure amb aquest assumpte. Al final, els investigadors van localitzar un veí de la dona, que viu paret amb paret amb aquest matrimoni i que va utilitzar la seva connexió wifi. Aquest home era l’Eric. La policia ha localitzat altres persones que van ajudar a difondre les dades personals de la noia.