ABUSOS A MENORS

El Vaticà obre un procés penal a membres dels Maristes de Xile

El portaveu vaticà, Alessandro Gisotti, remarca que es tracta d'una disposició excepcional

zentauroepp46312150 file photo  pope francis leads a special audience with membe181221105719

zentauroepp46312150 file photo pope francis leads a special audience with membe181221105719 / Max Rossi

2
Es llegeix en minuts
Irene Savio

El papa Francesc, en plena purga pels abusos i encobriments comesos pel clergat xilè, ha ordenat que es dugui a terme un “procés penal” contra representants de la congregació dels Germans Maristes al país llatinoamericà. La informació, avançada ahir per ‘El País’ i confirmada a EL PERIÓDICO per la Conferència Episcopal xilena i el Vaticà, implica l’obertura d’un sumari davant de la Congregació per a la Doctrina de la Fe, l’antic Sant Ofici vaticà.

La decisió d’asseurea banc dels acusats els acusats d’abusos i encobriment en un organisme vaticà ha sigut presa directament pel Papa i constitueix una excepció a les regles generals de l’Església catòlica, ha recalcat El Vaticà. “Es tracta d’una disposició extraordinària, destinada a acollir amb justícia els reclams fets”, ha explicat a aquest diari el portaveu vaticà Alessandro Gisotti, donant a entendre que algunes de les persones que seran jutjades són laics. Una cosa, això últim, molt insòlita, ja que en el Codi Canònic no hi ha una norma clara que sancioni els laics adscrits a centres d’ensenyament religiós.

“En general, de fet, la Congregació de la Doctrina de la Fe només s’ocupa d’aquests delictes quan les acusacions involucren sacerdots, ja siguin religiosos o diocesans”, ha afegit el portaveu. Gisotti també ha precisat que l’esmentada mesura s’emmarca en les accions que el Vaticà està portant endavant, després de les investigacions realitzades a Xile en els mesos de febrer i maig de l’any passat, “durant les quals van emergir acusacions d’abús sexual a menors contra alguns Germans Maristes a les escoles”. 

Les víctimes ja han sigut informades de la decisió del Vaticà, ha aclarit, per la seva banda, la Conferència Episcopal xilena (CECH). “Ha sigut Pilar Ramírez (directora de Departament de Prevenció d’Abusos del CECH) qui els ha comunicat aquestes notícies, per encàrrec del Dicasteri (ministeri) vaticà, a les persones denunciants”, van explicar els bisbes xilens en un comunicat.

Notícies relacionades

La mà dura de Francesc es produeix enmig de la tempesta d’escàndols d’abusos i acusacions d’encobriment que s’han conegut en els últims anys i que en l’actualitat estan sent investigats també per la Justícia xilena. En el cas dels Germans Maristes xilens, que recorda els abusos d’escoles maristes de Barcelona i Badalona, la Fiscalia de Xile està analitzant una trentena de denúncies de víctimes, la majoria antics alumnes d’escoles administrades pel grup religiós.

Un cas, aquest, que involucra diversos religiosos que estan sent investigats, alguns d’ells de nacionalitat espanyola.