RESOLUCIÓ JUDICIAL

La justícia dona la raó a una guarderia que no va matricular un nen sense vacunar

Un jutjat entén que no es va vulnerar la llibertat ideològica dels pares, contraris a les vacunes

abertran29894280 vacuna190114142525

abertran29894280 vacuna190114142525

2
Es llegeix en minuts
Efe

Una jutge avala la decisió d’un ajuntament de la comarca barcelonina del Maresme que es va negar a matricular a la guarderia municipal un nen que no estava vacunat perquè es tracta d’"una opció minoritària que pretén sobrepassar el dret a la salut de la resta de nens i les seves famílies".

La magistrada del Jutjat Contenciós Administratiu 16 de Barcelona, Laura Mestres Estruch, va emetre el passat 8 de gener una sentència en què defensa que, al voler matricular el fill no vacunat, els pares "obliden els drets dels altres, ja que entenen que el seu dret a assistir a una guarderia és superior al dret a la salut de la resta de nens".

La sentència sorgeix després de la denúncia interposada el passat 31 de maig per la família del menor contra l’ajuntament de la localitat del Maresme al negar la matrícula al seu fill a la guarderia municipal perquè no estava vacunat.

En la demanda, els pares van apel·lar al dret de llibertat ideològica al decidir no vacunar el seu fill argumentant que havia de ser respectat mitjançant la neutralitat de les decisions de l’Administració en matèria de religions, credos i creences, ha explicat l’advocat Dídac Coll, que va defensar els interessos de l’ajuntament.

Sobre això, la magistrada sentencia que "no existeix indici de vulneració de llibertat ideològica" ja que a la família"no se l’ha obligat en cap moment a vacunar el seu fill, cosa que sí que és obligatòria amb règim sancionador en països del nostre entorn democràtic".

Afegeix la magistrada que les persones que no vacunen "al seu torn aprofiten els efectes de la protecció grupal que es fonamenta en el fet que el 95% de la població està immunitzada gràcies al compliment del calendari vacunal".

En el judici, l’ajuntament va comptar amb el testimoni del cap de Pediatria de l’Hospital Vall d’Hebron de Barcelona, Carlos Rodrigo Gonzalo de Llíria, que va explicar que la guarderia "és un lloc de risc on es poden contreure determinades infeccions pròpies de la condició dels nens, que són molt petits i estan en procés de vacunació, per això són més vulnerables", segons l’advocat.

Durant el judici, els pares demandants van explicar que "els perjudicis de vacunar el menor superen els beneficis" i van presentar diversos documents sobre els efectes secundaris i adversos de les vacunes.

El pediatre, que segons la sentència és "un dels experts més grans en vacunació del nostre entorn", va refutar els arguments presentats pels pares i va explicar que "cap institució pública, govern, administració pública, ni comitè o societat científica o de l’àmbit de la salut de reconegut prestigi dona suport a la tesi dels antivacunes, sinó al contrari".

Per la seva part, la família va defensar que la normativa de la guarderia municipal sol·licitava la presentació de la cartilla vacunal sense precisar que havia d’estar al dia.

La sentència recull que la cartilla presentada "estava en blanc", cosa que "suposa una reducció a l’absurd del sentit de la normal, del seu esperit i lògica" i "no certifica res".

Notícies relacionades

Tot i que "existeix certa jurisprudència en què es defensa la necessitat de la vacunació" la novetat en aquesta sentència és que "ho fa amb paràmetres més amplis que es poden aplicar a tota la població", ha argumentat l’advocat.

La sentència recorda, a més, la mort el juny del 2015 a Olot (Garrotxa) d’un menor de sis anys encomanat per diftèria al qual els seus pares havien decidit no vacunar.