07 juny 2020

Anar al contingut

Augment de casos

La grip està a punt d'entrar en fase d'epidèmia a Catalunya

La malaltia està sent més extensa entre els nens, que són grans difusors del virus als adults

Efe

La grip està a punt d'entrar en fase d'epidèmia a Catalunya

L’augment dels casos de grip a Catalunya, que ja s’han situat en 94,5 casos per cada 100.000 habitants, podria entrar en fase d’epidèmia la setmana que ve si se superen els 110 casos per cada 100.000 habitants.

Segons dades obtingudes per Efe de la sotsdirecció general de Vigilància i Resposta a Emergències de l’Agència de Salut Pública de Catalunya, la taxa d’incidència de síndromes gripals registrades durant la primera setmana de gener s’ha situat en 94,5 casos per cada 100.000 habitants, amb un ascens notable respecte a la setmana anterior, en què eren 47 els casos per cada 100.000 habitants.

El Pla d’Informació de les Infeccions Respiratòries Agudes de Catalunya (Pidirac) estableix que es declararà la fase d’epidèmia de la grip quan se superin els 110 casos per cada 100.000 habitants, cosa que podria passar la setmana que ve, ja que l’afectació de la malaltia està sent més extensa entre els nens, que són grans difusors del virus als adults.

Segons les dades del Pidirac, aquesta setmana la taxa d’incidència de la grip més alta ha sigut en els menors de cinc anys, amb 413,4 casos per cada 100.000 habitants, una taxa que se situa per sobre de la tendència mitjana de les temporades anteriors.

Baixa intensitat

En aquest nivell preepidèmic de la grip –cada any es declara l’epidèmia durant l’hivern–, els metges ja han aïllat tres virus de la grip A nH1N1 i preveuen que la setmana que ve ja s’entri en el nivell d’epidèmia de baixa intensitat a tot Catalunya.

El pla també ha detectat que, amb l’augment dels casos de grip, han augmentat aquesta setmana, tant a Barcelona ciutat com en tota la província, el nombre de defuncions de persones grans.

Segons les mateixes fonts, durant la setmana passada, ja s’han registrat 23 ingressos hospitalaris de casos greus per virus de la grip als 14 hospitals que conformen la xarxa sentinella del Pidirac.

Des del mes de setembre s’han registrat 80 casos greus hospitalitzats per virus de la grip A (16 tipus nH1N1, 1 tipus AH3N2 i 63 A pendents de subtipar), el 80% en persones que ja tenien algun factor de risc, un 41% en persones majors de 64 anys i un 55% d’elles sense vacunar.

Durant aquesta setmana també s’ha notificat a l’Agència de Salut Pública de Catalunya un brot de grip en una institució sanitària, amb sis persones ingressades afectades per virus de la grip A pendent de subtipar.

Temes: Grip