VIVENDA

La majoria de webs retiren els seus anuncis de pisos turístics il·legals a Catalunya

Turisme anuncia que HomeAway, TripAdvisor i Rentalia s'han afegit a Booking en la 'neteja'

La Conselleria critica Airbnb per no col·laborar i allotjar encara un 35% de cases sense llicència

zentauroepp45933969 pisos turisticos190109200138

zentauroepp45933969 pisos turisticos190109200138 / JORDI COTRINA

2
Es llegeix en minuts
Manuel Vilaseró

La majoria de les grans plataformes digitals han retirat ja a Catalunya els pisos turístics sense llicència que s’anunciaven a les seves pàgines. La primera a eliminar-los va ser la multinacional holandesa Booking en el 2015 i ara ho han dut a terme HomeAway, Niumba, Tripadvisor, Rentalia, Spain Holiday, integrades a l’Associació Espanyola de Plataformes Digitals de Lloguer Temporal (PAT), segons els comunicats fets públics aquest dimecres per aquesta societat i la Conselleria d’Empresa i Coneixement.

El gegant californià Airbnb, la plataforma més important, “continua sense col·laborar”, segons fonts del departament, tot i que entre un 60% i un 65% dels 50.000 anuncis que ofereix a les seves pàgines corresponen ja a pisos amb llicència i mostren el seu número de registre de Turisme de Catalunya, tal com els obliga la normativa.

Les plataformes integrades a la PAT representaven uns 70.000 apartaments,  segons fonts de la Generalitat. Després de la ‘purga’, les empreses xifren en 47.000 el nombre total de la seva oferta immobiliària. Per a Almudena Ucha, presidenta de la PAT, “retirar l’oferta de vivendes turístiques sense número de registre a Catalunya és la mostra” del seu “compromís amb la promoció d’un turisme responsable.”

Vuit expedients a noves plataformes

La Conselleria es mostra satisfeta perquè després de sis anys de “mesures dissuasives i de control exercides per la Direcció General de Turisme s’ha aconseguit que la majoria de plataformes col·laborin”. “És una demostració que les plataformes, si volen, poden complir perfectament amb la normativa i no contribuir a comercialitzar una oferta il·legal que s’escapa del control de l’administració”, ha assenyalat el director general de Turisme, Octavi Bono, en clara referència a Airbnb, però també a alguns nous operadors contra els quals “s’han obert vuit expedients sancionadors”.

La plataforma californiana afirma que col·labora amb l’Administració però recorda que Catalunya encara “no té regles clares que distingeixin els que volen compartir la seva pròpia llar dels operadors professionals”.

Amfitrions no professionals

Una bona part dels que no tenen llicència i continuen a Airbnb corresponen al lloguer d’habitacions en pisos on viu l’amfitrió o a pisos on aquest resideix i els lloga ocasionalment. En tots dos casos la plataforma advoca perquè rebin un tracte diferent i no se sotmetin a la mateixa normativa que els professionals.

La Generalitat va anunciar fa gairebé dos anys que regularia la primera d’aquestes dues pràctiques, però mentre no estigui emparada per la legislació considera il·legal l’activitat.

A la ciutat de Barcelona l’Ajuntament va aconseguir que Airbnb col·laborés després d’imposar-li una multa de 600.000 euros i amenaçar-lo amb noves sancions. Segons les últimes dades facilitades oficialment, la plataforma ha suprimit ja més de 4.000 pisos il·legals de la seva oferta barcelonina, inclosos els d'amfitrions que arrenden la seva primera residència de manera esporàdica.

Notícies relacionades

El consistori no persegueix, no obstant, les habitacions  llogades en pisos on resideix l'amfitrió. A l’espera que la Generalitat regularitzi aquesta tipologia d’allotjament, considera la seva pràctica ‘alegal’ i no ha imposat cap sanció.