drama a la serralada blanca

Rescatats els cossos dels tres excursionistes catalans morts en una allau al Perú

Dos dels nois eren de Sant Cugat del Vallès, i el tercer, de Cerdanyola

Un quart esportista espanyol va sobreviure a l'accident

zentauroepp23749447 cordillera blanca190107221711

zentauroepp23749447 cordillera blanca190107221711 / MARIANA BAZO

2
Es llegeix en minuts
Efe / Lima

Tres excursionistes catalans de 26 anys, joves graduats de la Universitat Politècnica de Catalunya i la Universitat Pompeu Fabra, i un guia de muntanya peruà van morir als Andes del Perú aquest diumenge a causa d’una allau, mentre un altre excursionista espanyol va aconseguir sobreviure.

Els cossos dels quatre excursionistes han sigut rescatats aquesta matinada. Dos dels tres nois morts eren de Sant Cugat del Vallès i el tercer, de Cerdanyola.

Els cadàvers dels tres excursionistes catalans i el seu guia peruà han sigut traslladats fins a la ciutat d’Huaraz, capital de la regió del nord d’Ancash, una ciutat situada a més de 400 quilòmetres al nord de Lima. Les autoritats esperen fer aquest dimarts els tràmits que permetin la repatriació dels cossos.

Un altre excursionista espanyol que va sobreviure a l’accident, identificat com a Paolo Belmonte Calderón, de 26 anys, es mantenia fins dilluns en bon estat de salut després d’haver sigut ingressat aquest diumenge en una clínica d’Huaraz.

El grup provava de pujar al nevat Mateo, a la regió d’Ancash, al centre del Perú i amb més de 5.000 metres d’altura, quan els va sorprendre l’allau. Segons el mitjà local ‘Huaraz Informa’, les identitats dels morts són Adrià San Juan Perello, Sergi Porteros Villar i Gerard Borrull Regal, tots tres de 26 anys, i el guia peruà Rubén Darío Alba. Un dels seus companys, de nacionalitat espanyola, Paolo Belmonte Calderón, que va sobreviure a l’accident tot i que va patir lesions, va donar l’alerta sobre l’accident i els seus cossos van ser localitzats diumenge a la nit. 

Un portaveu policial va explicar a Efe que els excursionistes van patir la caiguda d’un despreniment de neu a 100 metres del cim, quan retornaven, i aparentment un va relliscar i va arrossegar els altres, que anaven lligats a una corda.

L’allau va arrossegar els cossos aproximadament 200 metres, quan retornaven de la muntanya, després d’haver arribat al cim del nevat Mateo, i es creu que l’accident va tenir lloc al voltant del migdia de diumenge, segons va detallar un comunicat de l’Associació de Guies de Muntanya del Perú.

Un equip de la Unitat de Salvament d’Alta Muntanya de la Policia Nacional i de l’Associació de Guies de Muntanya va trobar diumenge el guia peruà amb vida, però va morir minuts després a causa de les lesions.

El president de l’Associació de Guies de Muntanya del Perú, Rafael Figueroa, va declarar a ‘El Comercio’ que el guia peruà mort tenia 12 anys d’experiència en muntanyisme.

Notícies relacionades

"El col·lega tenia molta experiència, però el problema és que ara les glaceres tenen moltes alteracions pel canvi climàtic. Abans era més segur escalar i ara hi ha un canvi que sorprèn els guies de muntanya", va dir Figueroa a mitjans peruans.

A Ancash es troba la serralada Blanca, una cadena de muntanyes dels Andes centrals coberta de neu que és una de les regions predilectes dels excursionistes per fer ascensos als seus cims i practicar esports d’aventura. El lloc on els excursionistes van trobar la mort s’ubica a la vall d’Ulta al costat del pas Punta Olímpica i a prop del túnel del mateix nom.