ADEU AL 2018

Benvinguda planetària al 2019

D'est a oest, diferents cultures i tradicions acomiaden l'any a la seva manera

viopjchnv8khosb73scvi71100 / periodico

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Quan els espanyols intentin empassar-se 12 grans de raïm en 12 segons, a la llunyana illa de Kiritimati hauran consumit més de la meitat de l’1 de gener i estaran dinant en família. En aquest petit enclavament de l’oceà Pacífic seran les 13 hores, i juntament amb Samoa i el Tokelau, hauran tingut l’honor de ser els primers llocs de la Terra a rebre el 2019. A poc a poc, la mitjanit haurà anat avançant, d’est a oest, deixant multitud de celebracions que són el reflex de totes les cultures que poblen el planeta, incloses les que viuen aquest dia com un altre qualsevol perquè es regeixen per calendaris diferents.

Oració de final d’any, en un temple de Bangkok / ATHIT PERAWONGMETHA (REUTERS)

 A Itàlia mengen llenties, a Puerto Rico llancen galledes d’aigua per la finestra, a Dinamarca llancen plats a la porta del veí. I a Espanya, tots enganxats davant del televisor per seguir les 12 campanades. I els més curiosos, per veure quin és el primer anunci de l’any a la tele, aquest pel qual una gran marca s’ha deixat bona part del pressupost del trimestre.

Comiat del 2018, a Singapur / EDGAR SU (REUTERS)

La primera gran celebració del nou any ens sol arribar des de Sydney. La badia d’aquesta ciutat australiana s’omple de barcos per seguir un espectacle pirotècnic de campionat. També a Tòquio (el Japó) o Corea del Sud hi ha gran afició (en general, a totes les grans capitals asiàtiques) pelsfocs artificials en aquestes dates nadalenques.

Notícies relacionades

Malgrat que arribaran imatges de festa i alegria de tot el planeta, hi ha regions per a les quals el 31 de desembre és un dia qualsevol. En aquest cas, un dilluns a la nit qualsevol. A l’Aràbia Saudita, per exemple, les autoritats prohibeixen qualsevol celebració perquè el país es regeix pelcalendari lunar i no pel gregorià. El veto s’aplica tant als residents com als turistes. Tampoc a l’Iran tenen nit de Cap d’Any, ja que per a ells tot torna a començar el primer dia de la primavera. A laXina, l’any nou se celebrarà entre el 4 i el 5 de febrer i el 2019 serà l’any del porc. El 2018 ha sigut el del gos, i el 2020 serà el de la rata.

Cap d’Any al Pakistan / K. M. Chaudary (AP)

  La foscor anirà avançant fins a tancar el cicle a les illes Howland i Baker, propietat dels Estats Units. Seran els últims trossos de terra a donar la benvinguda al 2019. Allà tot tornarà a començar. I així, fins l’any que ve. 

Temes:

Nadal