Rescat en alta mar

L''Open Arms' arriba a Algesires amb 300 migrants

Alguns dels menors que han viatjat són nens que s'han escapat de la guerra a Somàlia i Síria, alerta Save The Children

open-arms / periodico

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

El barco ‘Open Arms’ ha arribat cap a les 8.30 hores d’aquest divendres al port de Crinavis de San Roque, a la badia d’Algesires (Cadis), amb més de 300 immigrants a bord rescatats al Mediterrani, després que el Govern espanyol n’autoritzés el desembarcament.

Alguns dels menors d’edat que han viatjat al barco ‘Open Arms’, de l’ONG badalonina Proactiva Open Arms, que aquest matí ha arribat al port de Crinavis, a San Roque (Cadis), són nens que s’han escapat de la guerra a Somàlia i Síria, segons l’oenagé Save The Children.

En declaracions als mitjans congregats rere la tanca de les instal·lacions de Crinavis, el director de programes per a Espanya de Save The Children, Vicente Raimundo, ha constatat que hi ha menors "que estan venint de països en guerra, com Somàlia o Síria, i en els quals les seves famílies han escapat de situacions de fam".

L’‘Open Arms’ ha arribat cap a les 8.30 hores d’aquest divendres al port de Crinavis de San Roque, a la badia d’Algesires, amb més de 300 immigrants a bord que van ser rescatats al Mediterrani.

El barco ha arribat al port de Crinavis, una drassana ubicada en el veí terme municipal de San Roque i on l’agost passat es va habilitar el Centre d’Atenció Temporal a Estrangers (TASTI), que és la destinació final dels rescatats.

Fa una setmana

El Govern de Pedro Sánchez va autoritzar el barco a desplaçar-se cap a aigües territorials espanyoles després de recollir fa una setmana en aigües líbies més de 300 persones, de les quals 139 són menors, i després de la negativa o falta de resposta dels ports més pròxims.

Vicente Raimundo ha assenyalat que, tot i que s’està produint el procés d’identificació cas a cas, "és molt probable" que la xifra de menors que han viatjat al barco sigui de 139, xifra que ha sigut proporcionada per Proactiva Open Arms.

El responsable de Save The Children ha indicat que molts dels casos identificats "han passat per Líbia i, segons les Nacions Unides, tots els migrants que són a Líbia passen per situacions esfereïdores, ja que el sistema d’acollida, protecció i rescat en aquest país deixa molt a desitjar".

"Històries horribles"

"En tots els casos", ha afirmat el representant de Save The Children, "estem davant d’històries d’origen i de trànsit realment horribles".

Notícies relacionades

Després d’una primera atenció medicosanitària practicada per voluntaris de Creu Roja, les oenagés intervinents en el procés dedicaran les pròximes 72 hores a establir l’estatut de cadascun dels immigrants, en funció de la seva nacionalitat, l’edat i si han sigut víctimes de tràfic d’éssers humans.

Segons ha afegit Vicente Raimundo, es tracta d’un dispositiu d’intervenció que "no es diferencia d’altres dispositius que estem fent aquí des de fa gairebé un any", en relació amb l’atenció d’immigrants rescatats de forma habitual a l’estret de Gibraltar.