PROCÉS JUDICIAL

Llibertat sense fiança per al detingut pel doble crim de Susqueda

L'Audiència de Girona sosté que els indicis que hi havia contra Jordi Magentí s'han debilitat "seriosament"

Els magistrats recriminen als Mosos que hagin exclòs altres línies d'investigació per aclarir l'assassinat

zentauroepp46374414 susqueda181229171702

zentauroepp46374414 susqueda181229171702 / Xavier Pi

5
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat

L’Audiència de Girona ha deixat en llibertat sense fiança a Jordi Magentí Gamellel detingut com a principal sospitós pel doble crim del pantà de Susqueda. El tribunal estima, d’aquesta manera, el recurs presentat per la defensa, al considerar que els principals indicis de criminalitat existents contra el sospitós de la mort de dos joves "s’han vist seriosament debilitats", sense que pugui excloure’s "altres línies d’investigació", com que l’assassinat es cometés en un altre lloc de l’indicat pels Mossos, o que el presumpte assassí fos una altra persona.  Magentí, que ha sortit aquesta nit de la presó, va ser detingut el 26 de febrer d’aquest any com a presumpte autor del crim de Marc i Paula, comés el 24 d’agost del 2017.  

El tribunal de la Secció Quarta ha acordat l’excarceració de Magentí prèvia retirada del passaport i sota la prohibició de sortir d’Espanya fins a l’acabament del procés. També l’obliga a comparèixer els dies 1 i 15 de cada mes –o el següent hàbil– davant del jutjat de Santa Coloma de Farnés que instrueix el cas. Els magistrats afirmen que no hi ha risc de fuga, malgrat que quan el sospitós va ser detingut tenia bitllets per viatjar a Colòmbia el 28 de febrer d’aquest any, tot i que van ser comprats per internet el 15 de gener, un mes i mig abans del seu arrest. 

Una de les dades rellevants que els magistrats han tingut en compte per deixar en llibertat Magentí ha sigut que les restes de l’ADN trobades a la seva roba no corresponen amb el perfil genètic extret a les dues víctimes. És a dir, aquesta prova, que podria haver "resultat definitiva" per determinar que el fins ara empresonat era l’autor del crim, ha sigut negativa, concreta el tribunal.

Els jutges apunten els seus dubtes sobre el fet que l’assassinat es cometés a la zona de la Rierica, tal com afirma la policia catalana. "Cap dels testimonis amb qui es va fer la prova de sonometria (el caràcter tècnic científic de la qual ha de ser posat en dubte) es posen d’acord no ja només en el lloc d’origen dels trets [...]", ni tan sols en si es tracta del "so de revòlver, escopeta o rifle, perl la qual cosa l’esmentada prova manca de fiabilitat".

En aquest sentit, la resolució precisa que la pedra trobada a l’interior de la motxilla de Marc no necessàriament ha de ser d’aquell lloc, ja que roques d’aquestes característiques van ser trobades "fins i tot en tres llocs diferents". A la roba interior i als pantalons d’esport del jove mort es van trobar restes de terra que, segons l’opinió de la fiscalia, seria de la Rierica, on Magentí va confessar haver estat pescant. No obstant, el tribunal precisa que la sorra pot pertànyer a un altre punt del pantà de Susqueda. 

Ampliar les indagacions a altres sospitosos

La resolució és molt dura amb la investigació dels Mossos, a qui retreu que centri la investigació en residents a la zona i insta a ampliar l’objecte de les seves indagacions a altres possibles sospitosos, posant com a exemple una persona sobre qui està pendent una comissió rogatòria a França. El tribunal exposa que “és conscient de la dificultat que implica la investigació sobre els possibles autors, però això no exclou la presència d’altres persones a la zona del pantà que no tinguessin mòbil o no hi accedissin en vehicle, i fins i tot que no estiguessin instal·lades allà anteriorment”. A títol d’exemple, al·lega que no ha sigut investigat V.P.V., que viu a França. Així mateix fa referència a la declaració d’un altre testimoni que va al·ludir al fet que un veí del lloc li va comentar que "hi havia gent molt dolenta per la zona, russos, marroquins, etcètera".

Els jutges tampoc donen excessiva credibilitat a la conversa "presumptament" mantinguda per Magentí amb un company de cel·la en qui el sospitós va manifestar que "el seu fill li va dir que havia matat el noi per l’esquena i que a la noia li havia disparat al cap, que juntament amb el seu fill van manipular els cadàvers" i que ell va ser qui va triar la zona del pantà on tirar-lo. La interlocutòria relata que "independentment" que aquesta conversa hagués existit, la qual cosa nega l’acusat, aquestes dades "estaven a disposició de qualsevol". I sobre el nus de la corda a què estava lligat Marc, el tribunal argumenta que l’únic que acredita és que el presumpte autor del crim o el que va ocultar els cadàvers "practicava pesca esportiva" al pantà, "activitat habitual de molts visitants".  

El crim

Notícies relacionades

Marc va recollir Paula el 23 d’agost, a la nit, quan ella va acabar el seu torn a la pizzeria en la qual treballava. Van viatjar en l’Opel Zafira fins al pantà de Susqueda, però no van arribar a pujar a l’embassament. Es van quedar a dormir al cotxe. L’endemà, 24 d’agost, van anar a treure diners d’un caixer –hi ha una fotografia d’aquell instant– i van prendre un cafè al bar La Parada, ubicat al costat del camí que condueix al pantà. Cap a les 10.30 hores, van arribar a l’embassament. Segons els Mossos, es van trobar amb Magentí poc després, a la Rierica, el lloc al qual sempre acudia a pescar aquest veí d’Anglès. No hi ha cap mòbil conegut per al que va passar a continuació, només especulacions, com que el presumpte assassí utilitzava arts prohibides. Perquè Magentí continua negant els fets.

La principal hipòtesi és que va ser a causa d’una discussió fortuïta. Sota tractament psiquiàtric i amb un caràcter inflamable, capaç de sulfurar-se i perdre el control de seguida, quadra que optés per disparar contra Marc i, tot seguit, després d’adonar-se del que havia fet, obrís foc contra Paula. Els testimonis que van sentir aquell dia trets a prop de la Rierica a les 12.00 hores parlen d’una ràfega de trets, un crit de dona (Paula) i un últim tret. L’autòpsia va trobar un tret al cap de la jove. 

La família de les víctimes demanen als Mossos que "arribin fins al final"

L’advocat de les famílies de les víctimes del doble crim del pantà de Susqueda, <strong>Carles Monguilod</strong>, ha afirmat aquest divendres que demanarà al jutjat que ordeni als <strong>Mossos d’Esquadra</strong> que "arribin fins al final" en la investigació per determinar l’autor dels assassinats.