AVANTPROJECTE DE PROTECCIÓ A LA INFÀNCIA

El Govern castigarà incitar a l'autolesió i l'anorèxia en xarxes

Els delictes a menors tardaran 12 anys més a prescriure al començar el còmput quan la víctima en tingui 30

El text que aprovarà el Consell de Ministres avui inclou com a agreujant de discriminació l'aporofòbia

fcasals14033154 mataro 16 09 2010 sociedad centro de menores crae  centre de181130184830

fcasals14033154 mataro 16 09 2010 sociedad centro de menores crae centre de181130184830

3
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez
Ángeles Vázquez

Periodista

Especialista en Tribunals i Justícia

ver +

El projecte que situaràEspanya en l’avantguarda de la protecció a la infància veurà la llum aquest divendres. El Consell de Ministres aprovarà avui l’avantprojecte de llei orgànica de protecció integral a la infància i l’adolescència davant la violència, en el qual han treballat tres ministeris (Justícia, Sanitat i Interior) i amb el qual es pretén reduir el nombre de menors víctimes (només el 2017 n’hi va haver 38.433). Entre les principals novetats amb què compta figura la inclusió en el Codi Penal de nous tipus penals per castigar la incitació a través d’internet al suïcidi, a autolesionar-se, a realitzar actes sexuals i a certs trastorns alimentaris, com l’anorèxia i la bulímia.

L’ambiciosa reforma, segons ha sabut EL PERIÓDICO, finalment augmenta en 12 anys el termini de prescripció dels delictes més greus comesos contra els menors, amb la qual cosa es dona resposta a una de les reivindicacions de les organitzacions que els defensen, que sempre han considerat insuficient que el termini de prescripció comenci a córrer quan la víctima arriba a la majoria d’edat per raons de maduresa. 

L’avantprojecte fixa aquest inici en el moment en què la víctima compleix 30 anys (en lloc dels 18 anys actuals) per als delictes més greus: sexuals, homicidi en grau de temptativa, lesions agreujades, maltractament i tràfic d’éssers humans. Segons estableix actualment el Codi Penal, aquests delictes prescriuen un cop han passat 10 o 20 anys, segons la seva gravetat, amb la qual cosa amb la reforma que aprovarà el Govern les víctimes podran denunciar-los fins que compleixin 40 o 50 anys. A més, els condemnats per delictes sexuals tindran més difícil accedir al tercer grau, disfrutar de permisos penitenciaris i fins i tot aconseguir la llibertat condicional, i s’hauran de sotmetre a programes específics per evitar la seva reincidència. 

L’avantprojecte estableix un concepte de violència tan ampli que prova d’incloure tota forma de perjudici o abús físic, psicològic o emocional del qual pugui ser víctima un menor, inclosos els càstigs físics i les negligències. Per evitar-los es preveu que qualsevol persona que adverteixi qualsevol situació de desprotecció, risc o violència ho haurà de denunciar davant de l’autoritat competent. Òbviament les professions més relacionades amb els nens, com personal sanitari i docent, tindran una redoblada obligació.

Retirar continguts de webs

Entre les lleis que afecta la reforma figura la llei d’enjudiciament criminal, per, per exemple, permetre al jutge que investigui una web a retirar contingut de forma cautelar, mentre durin les indagacions. Així es millorarà la lluita contra la pornografia infantil i es frenaran les pàgines sospitoses d’animar menors a infligir-se algun tipus d’autolesió, la qual cosa pot tenir una repercussió directa en les denunciades per promoure l’anorèxia o la bulímia.

Notícies relacionades

La reforma inclou en l’agreujant genèric de discriminaciól’edat, l’aporofòbia i qualsevol altre motiu basat en un prejudici discriminatori. També preveu que sigui el representant legal del menor que decideixi sobre si ha de declarar en un judici o no per provar d’evitar la seva doble victimització. En qualsevol cas, aquest serà escoltat i en cas de discrepància ho determinarà el fiscal. Es donarà prioritat a la prova realitzada anteriorment al judici per evitar que els menors de 14 anys i els discapacitats hagin de declarar, mentre que s’obligarà els familiars del menor víctima d’un delicte a testificar quan sigui necessari.

Les forces de seguretat de l’Estat comptaran amb unitats especialitzades en violència sobre menors per millorar la seva protecció, les escoles comptaran amb protocols per lluitar contra l’assetjament escolar i fins i tot es modificarà la llei reguladora del Defensor del Poble per incloure un nou adjunt especialitzat en aquest tipus de violència.