AGRESSIÓ SEXUAL

La Guàrdia Civil creu que Laura Luelmo va ser assassinada la nit de la seva desaparició

Bernardo Montoya va colpejar la dona a casa seva i després la va traslladar al camp, on la va violar, segons les indagacions

el-relato-de-lo-que-le-ocurri-a-laura-luelmo / periodico

4
Es llegeix en minuts
Vanesa Lozano
Vanesa Lozano

Redactora

Especialista en Sucesos

ver +

"La nostra hipòtesi és que Laura va estar poc temps a casa de Bernardo Montoya. Sabem que la nit del 12 al 13 de desembre –la primera nit després de la seva desaparició– Laura no va ser allà". És una de les dades més rellevants proporcionades pels responsables de la investigació del crim de Laura Luelmo en una roda de premsa celebrada a Madrid aquest dimecres. La Guàrdia Civil creu que Montoya va acabar amb la vida de la professora de 26 anys la mateixa nit en què es va perdre el seu rastre a El Campillo (Huelva), malgrat que els primers resultats de l’autòpsia van apuntar que la dona va morir entre 48 i 72 hores més tard.

Segons la informació recollida pels investigadors, Laura tornava del supermercat quan el seu assassí la va abordar i la va fer entrar per la força a la seva vivenda del carrer Córdoba, situat davant la de la professora. Allà li va lligar les mans, li va tapar la boca i la va colpejar contra terra. Ella va intentar defensar-se donant-li una puntada de peu al costat, sense èxit. Montoya va agredir Laura en una de les habitacions de casa seva, on els agents després hi van trobar sang de la noia. Després, la va traslladar al seu cotxe, un Alfa Romeo de color negre, fins al barranc de Las Mimbreras. La hipòtesi de la Guàrdia Civil és que Montoya va agredir sexualment Laura en aquest mateix paratge, on van trobar, dies més tard, el seu cadàver, "despullat de cintura cap avall" i molt a prop d’on també van localitzar els seus pantalons texans.

Sospitós "amb majúscules"

L’última pista de Laura és un missatge de WhatsApp que la jove va enviar al seu nòvio a les 16:22 hores del 12 de desembre, "li diu que no sap si anirà a caminar. A caminar i no a córrer, tal com es va dir, perquè Laura no podia córrer per prescripció mèdica", van matisar els responsables de la investigació. Una hora després, a les 17:20 hores, un tiquet de compra trobat pels agents la situa al supermercat. No és fins a les 18:10 quan un veí assegura que ha vist el vehicle de Bernardo Montoya "amb el maleter obert". La Guàrdia Civil apunta que és en aquest lapse de temps, entre les 17:20 i les 18:10 quan Montoya "agafa Laura i la introdueix a casa seva".

Montoya va ser, des del principi de la investigació un sospitós "amb majúscules" per als investigadors, segons van confirmar el coronel en cap de la comandància de Huelva, Ezequiel Romero, i el tinent coronel de la Unitat Central Operativa, Jesús García Fustel. Montoya, que va sortir de la presó el mes d’octubre passat després de passar gairebé vint anys entre reixes per un assassinat i diversos robatoris amb violència, va ser identificat pels agents després de la primera inspecció ocular que van fer a casa de la víctima. Els agents van topar amb ell quan sortia de casa seva "amb una cistella i una manta". Li van preguntar per ella, però ell va assegurar que no havia vist mai Laura i ni tan sols sabia que vivia a El Campillo. Els agents no se’l van creure i, mentre continuaven reunint proves, el van sotmetre a una estreta vigilància

Va intentar tornar a casa seva

El seu comportament va posar el focus dels investigadors encara més sobre ell. Així, van comprovar que Montoya, que té família en altres localitats de Huelva, com Cortegana, no va tornar més a casa seva, però ho va intentar. "De nit es va acostar caminant a la casa, de manera fugissera, enganxat a les parets de les cases. Va treure el cap i al veure la patrulla va marxar", va explicar el coronel Romero. 

Tot i que les dades amb què compten ara fan pensar als agents que Laura ja estava morta quan van començar a buscar-la, van decidir actuar amb cautela al començament de la investigació, sense descartar que pogués tenir Laura retinguda amb vida. "Sense saber si era viva...I si la tingués en un altre lloc, ¿e fet que poséssim el focus sobr ell la podria haver posat en perill?", va reflexionar el tinent coronel García Fustel.

Notícies relacionades

El cos de Laura tenia "signes evidents" que havia sigut "colpejada violentament" al cap i agredida sexualment. Malgrat això, quan Bernardo Montoya va ser detingut, va explicar "una pel·lícula" als agents: Ens diu que va estar amb Laura, que Laura li va preguntar per un supermercat, ell li va dir on era i que se’n va anar amb el seu cotxe a esperar-la a la tornada. Ens va explica que quan va tornar del supermercat la va intentar forçar perquè es entri al cotxe, que hi ha un forcejament, que es dona un cop, ell es posa molt nerviós i se l’emporta al camp, el lloc on la vam trobar, i la deixa allà. Assegura que no la va agredir sexualment, però que li va treure els pantalons", va recordar el coronel. 

Tot i que els responsables de la investigació van recordar que caldrà esperar els resultats definitius de l’autòpsia per obtenir les conclusions definitives sobre com va ser assassinada Laura, sí que van traslladar una dada desconeguda fins ara: la posició en què van trobar el cadàver de Laura fa pensar que la dona no va patir abans de morir. 

Temes:

Assassinats