La Policia Nacional deté a Mataró un perillós gihadista marroquí

Es tracta d'un presumpte terrorista gihadista que es va integrar el 2014 a les files de Daesh i hauria combatut a Síria

Sobre el detingut pesava una ordre internacional de detenció per la seva presumpta integració en organització criminal

c49c3f79-7d02-43f1-a3e6-99c383e6deb2-hd-web / periodico

1
Es llegeix en minuts
Agencias

La Policia Nacional ha detingut a Mataró (Barcelona) un perillós "terrorista que ha combatut en territori estranger" ("foreign terrorist fighter") de nacionalitat marroquina, el nom del qual respon a la inicials M.E.M., per la seva presumpta integració en l’organització terrorista Daesh.

Segons ha informat el Ministeri de l’Interior, agents de la Comissaria General d’Informació de la Policia Nacional, en col·laboració amb la Brigada Provincial d’Informació de Barcelona, van detenir divendres a Mataró el sospitós de 33 anys, com a resposta a una Ordre Internacional de Detenció amb finalitats d’extradició emesa pel Marroc i amb la col·laboració de la Diréction Général de la Surveillance du Territoire (DGST) i el Centre Nacional d’Intel·ligència.

A Espanya des del juny

Segons les investigacions, el detingut havia accedit de forma il·legal al territori espanyol el juny del 2018 i residia a Barcelona en vivendes ocupades per no deixar cap tipus de registre. Els agents van aconseguir la seva detecció observant com adoptava en els seus moviments mesures de seguretat d’acord amb el seu ensinistrament, entre d’altres, desfer el camí fet o vigilar el seu entorn a través dels aparadors d’establiments comercials o de portals de vivendes.

"Aquesta detenció s’emmarca en l’estratègia impulsada per la Comissaria General d’Informació de continuar la lluita contra el terrorisme gihadista més enllà de les nostres fronteres. Una mostra de com abordar un fenomen delictiu global que requereix un esforç que transcendeix les fronteres i exigeix una sòlida cooperació policial internacional, com l’existent entre Espanya i el Marroc", segons la nota pública del Ministeri de l’Interior.

Ensinistrat a Síria

El detingut, afegeix la nota, és un presumpte combatent gihadista que va abandonar el Marroc el maig del 2014 per integrar-se a les files de Daesh (acrònim en àrab d’Estat Islàmic). Segons les investigacions, M.E.E. hauria realitzat pràctiques militars per a l’organització terrorista per "planificar el desenvolupament d’una base de míssils de llarg abast" a Síria.

Notícies relacionades

"El coneixement adquirit en els camps d’ensinistrament  d’aquesta organització terrorista enl’ús d’armes i el seu radicalisme extrem el converteixen en una amenaça real capaç de dur a terme una acció terrorista", assegura el ministeri. A més, la seva instrucció com a mujahidí li va permetre viatjar de "manera il·legal" per tot Europa, recalant finalment a Espanya.

Utilitzava pseudònims i, a més, com a característica pròpia d’aquest tipus de terroristes, mancava de documentació que pogués identificar-lo, ja que aquesta sol ser destruïda quan arriben a una zona de conflicte per evitar ser reconeguts com a membres de Daesh en cas de ser capturats per les forces militars.