Joies fetes amb cordó umbilical i llet materna

"Aquestes joies o t'espanten o t'encanten", apunta l'artesana Begoña Prats, que demana fugir dels prejudicis i respectar les mares que les compren

ruth-avra

ruth-avra

5
Es llegeix en minuts
Olga Pereda
Olga Pereda

Periodista

ver +

En algunes famílies es guarda en una capseta. En d’altres (potser la majoria), es tira. No obstant, el cordó umbilical –el trosset que cau del cos del nadó al cap de pocs dies de néixer– té més usos. Per exemple, fer-ne una joia. I no és l’únic material orgànic que es pot aprofitar. La llet materna també és material per crear anells, arrecades i penjolls. Nascudes als Estats Units, les joies maternals –versió actualitzada del tradicional ús de les dents de llet en penjolls– també s’han assentat a Espanya.

Des que era una nena, la nord-americana Ruth Avra s’ha sentit atreta per les joies. Tant, que les va convertir en la seva professió. A finals del 2011, una de les seves millors amigues va donar a llum. Li va entregar el cordó umbilical de la criatura i li va preguntar: “¿Pots fer-me’n una joia?” L’artesana Avra es va quedar en blanc i va tenir el trosset de cordó molts mesos a sobre de l’escriptori.

Clientes a Hong Kong i Austràlia

El 2012 Avra va donar a llum el seu primer fill. “Vaig col·locar el seu cordó umbilical al costat del de la meva amiga. Al veure’n les diferències em vaig adonar del que havia de fer”, explica a EL PERIÓDICO des del seu taller a Florida. I ho va fer: va agafar plata i altres materials i va fer una joia amb cada cordó. Ara, aquest tipus de penjolls formen part del catàleg de la seva botiga ‘online’. El preu s’acosta als 175 euros i de clients no n’hi falten. “La majoria de mares que em demanen aquestes joies són dels EUA, però he rebut comandes de tot el món, des de Hong Kong fins a Austràlia. De fet, m’enganxes ara mateix esperant un cordó des d’Espanya. M’arribarà la setmana que ve i em posaré a treballar amb ell”.

Anell amb dents de llet / ruth avra

Avra explica que ella manté la forma i la mida del cordó, conservat amb resina perquè no es deteriori. “Cada peça és diferent. No n’hi ha dos d’iguals”, destaca. La resta orgànica del nounat no és l’únic material amb què treballa. Molts clients li demanen creacions amb les dents de llet dels fills, que acaba convertint en acolorits anells. “He tingut també clients que m’han demanat fer joies amb les dents dels seus gossos”, afegeix.

Penjoll creat amb llet materna per la joiera Begoña Prats / joyas maternales

Joies amb llet materna

Les joies maternals també s’estan obrint camí a Espanya. Begoña Prats, mallorquina establerta a Catalunya, va ser la primera que va obrir el camí. Com la nord-americana Ruth Avra, Prats també és joiera de professió. I la vida li va fer un tomb quan es va convertir en mare.

El 2014, Prats va donar a llum els seus bessons. La maternitat –i la lactància– li van resultar més complicades del que havia pensat i va començar a assistir a grups de recolzament a la criança. En aquestes reunions de mares, algú li va ensenyar la pàgina web d’una artesana nord-americana que feia joies amb llet materna. “¿Podries fer-ho tu?”, li van preguntar. Ella –que feia un temps que estava apartada de la professió a causa de la maternitat– es va quedar bocabadada.“¿Joies amb llet materna? Quina cosa més rara, ¿no?”, va pensar. Va tenir mil dubtes.

“Finalment, vaig fugir dels prejudicis i vaig posar fil a l’agulla per intentar provar-ho a veure què sortia. Jo he estudiat joieria, vaig investigar i vaig trobar una fórmula per conservar la llet. La gent que tenia al meu voltant em va animar molt i em vaig decidir a crear joies maternals professionalment”, explica Prats. No va obrir una botiga ‘online’, sinó un format molt més modest, un simple document de Google. Sorpresa. Al cap de poc temps, tenia mil persones que li demanavent un encàrrec. “Vaig arribar a tenir llistes d’espera de sis mesos”, confessa.

Ornament per a braçalet amb cordó umbilical creat per Begoña Prats / JOYAS MATERNALES

També, amb cabells de nadó

Veient l’acollida del projecte, Prats va decidir professionalitzar-ho. Va obrir una web per a la seva botiga ‘online’ (Joyas Maternales) i va contractar dues persones més. “Tenim clientes de tot Espanya, i també de Sud-amèrica i Europa. Nosaltres recollim la llet al domicili de la mare i ens l’enduem al taller. A partir d’aquí comencem a treballar. Crear cada peça [que voregen els 100 euros] ens costa unes quatre o sis setmanes”, explica Prats, que reconeix que també ha tingut clientes –en menys quantitat– que li demanen creacions amb cordó umbilical o cabells dels seus nadons. També li han sol·licitat anells i penjolls amb cendres de familiars morts, però les han derivat a altres artesans perquè vol centrar-se en la maternitat.

“Les joies maternes o t’espanten o t’encanten”,assumeix Prats, que entén que hi hagi gent que les rebutgi d’entrada. No obstant, demana respecte per a totes les mares que vulguin tenir aquest tipus de records de la lactància, un aspecte de la maternitat molt complicat. “Tenim mares que han estat amb prou feines un mes donant el pit. I d’altres, tres anys. I totes volen tenir un record especial, ja sigui perquè els ha semblat una experiència meravellosa o al contrari”, explica la joiera, que destaca que les seves creacions són "molt més que un caprici friqui”.

Obrir la ment i respecte

Notícies relacionades

“Aquells que critiquen aquest tipus d’artesania haurien de respectar les mares. Haurien d’obrir la ment, escoltar altres veus i, sobretot, no jutjar”, conclou Prats. “Tinc una bonica relació amb les meves clientes. No només fan encàrrecs sinó que, a l’hora de crear la joia, m’expliquen coses íntimes de la seva maternitat. M’han donat una lliçó de vida impressionant”. Els homes comencen també a demanar aquest tipus de joies com a regal sorpresa a les parelles. Van començar de forma tímida, però ara els homes suposen el 30% dels clients de Joyas Maternales.

 ► Més informacióde Mares, pares i nens

Mares, pares i nens