Finançament

Adif i el BEI firmen un préstec de 115 milions per ampliar l’estació de Sants de Barcelona

L’avantprojecte preveia la primera inauguració d’aquí un any. Tot i que porta un evident retard, tot i que no s’ha oficialitzat cap nou calendari.

Així és l’ampliació de l’Estació de Sants dissenyada pels Pritzker RCR

Adif i el BEI firmen un préstec de 115 milions per ampliar l’estació de Sants de Barcelona

David Zorrakino - Europa Press - Archivo

2
Es llegeix en minuts
Meritxell M. Pauné

Adif Alta Velocitat (Adif AV) i el Banc Europeu d’Inversions (BEI) han firmat un préstec de 115 milions d’euros per invertir en la renovació i ampliació de la terminal de passatgers de l’estació intermodal de Sants de Barcelona amb l’objectiu d’augmentar la capacitat de l’edifici de viatgers i millorar la zona d’accessos.

El setembre del 2022 la llavors ministra de Transport, Mobilitat i Agenda Urbana, Raquel Sánchez, i la llavors alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, van presentar l’avantprojecte, que tenia com a primer horitzó mitjans del 2026. L’actuació porta un evident retard, tot i que no s’ha oficialitzat cap nou calendari. El nou disseny, que firmen els premiats RCR, s’executarà per fases i algunes ja s’explicava que acabarien el 2030 o més enllà. El pressupost total es va estimar en uns 410 milions d’euros, que ja es finançarien en part amb fons europeus.

En un comunicat del Ministeri de Transports, expliquen que el finançament permetrà emprendre inversions per atendre «a les necessitats creixents de trànsit de viatgers a la principal estació ferroviària de Barcelona, node estratègic de la xarxa transeuropea de transport TEN-T». Entre les actuacions previstes s’inclou la reordenació i transformació de l’edifici de viatgers, amb la creació d’una nova sala d’embarcament d’Alta Velocitati l’ampliació de la zona de Rodalies cap a la plaça de Països Catalans.

El projecte també contempla la recuperació integral d’aquesta plaça Països Catalans d’acord amb el projecte original, més d’una dècada després de l’afectació per les obres d’arribada de l’AVE a Barcelona. El ministeri i el consistori van anunciar que tindrà arbres i parterres verds, igual que la plaça posterior de l’estació, la de Joan Peiró. Es preveu la millora de les condicions de ventilació i evacuació de les andanes i la dotació de xarxes de telecomunicacions fixes i mòbils, entre altres actuacions.

Notícies relacionades

A més, s’incrementarà un 30 % l’espai de l’actual terminal de passatgers i s’espera que, una vegada s’acabi, permeti millorar els fluxos de mobilitat i l’accessibilitat des de la terminal ferroviària a altres mitjans de transport com el metro, l’autobús o el taxi. Es preveu que les millores permetin «evitar congestions, reduir cues d’espera i augmentar la comoditat, la fiabilitat i l’atractiu dels serveis ferroviaris».

L’únic gran canvi que ja s’ha produït a Sants Estació ha sigut l’obra prèvia municipal, que consistia a crear vials de circulació al lateral que dona al parc de l’Espanya Industrial per canviar de banda el trànsit de circumval·lació. L’estació d’autobusos que hi ha a l’altre lateral segueix precari, si bé la Generalitat va desencallar el setembre passat la nova terminal a la plaça Espanya que la succeirà. Va saltar la redacció de l’estudi previ i el projecte constructiu. El canvi d’ubicació permet guanyar metres quadrats i crear un gran intercanviador de bus interurbà, metro i FGC a la Gran Via.