Anar al contingut

ANUNCI DE LA MINISTRA CARCEDO

Totes les escoles hauran de tenir un protector dels infants

La llei de protecció de la infantesa obligarà escoles i centres sanitaris a tenir protocols per evitar abusos sexuals

La norma inclourà el deure de comunicar qualsevol indici de delicte contra un menor

Patricia Martín

Totes les escoles hauran de tenir un protector dels infants

JOSE LUIS ROCA

Tal com havia promès, el Govern donarà llum verda a l’avantprojecte de llei de protecció de la infància i l’adolescència davant la violència abans que acabi l’any. Això sí, 'in extremis’: veurà la llum en l’últim Consell de Ministres, el del dia 28 de desembre. La normativa pionera inclourà mesures de prevenció, sensibilització i detecció per mirar d’aturar una de les violències més cruels, la que s’adreça contra els nens, en tots els seus àmbits. 

La ministra de Sanitat, María Luisa Carcedo, va detallar aquest dimarts que la llei inclourà el deure de qualsevol persona a denunciar els indicis de delicte, per a la qual cosa es garantirà confidencialitat. A més, s’obligarà les escoles a dissenyar protocols davant la violència i nomenar un responsable de "benestar i protecció", l’activitat dels quals serà supervisada per les comunitats autònomes. També s’instarà a l’adopció de protocols en els àmbits sanitaris, de serveis socials o esportius. En aquest sentit, es considerarà els funcionaris dels serveis socials com a autoritat pública en situacions d’emergència. 

El Consell de Ministres va estudiar un primer informe sobre la llei el 7 de setembre i, des d’aleshores, ha obtingut opinions de les oenagés especialistes en menors, així com d’alguns nens, que també han sigut convidats a donar la seva opinió. 

Registre únic de dades

El primer informe va especificar que la normativa posarà en marxa un registre únic que comptabilitzi els menors víctimes i permeti agrupar tota la informació estadística, davant de l’escassetat de dades. De fet, se sap que l’any passat es van interposar 38.433 denúncies per delictes violents contra la infantesa, gairebé 1.000 més que el 2016, però per conèixer la xifra de nens morts Save the Children va haver de recórrer als mitjans de comunicació i va comptabilitzar 100 assassinats en els últims cinc anys

Quant als abusos sexuals, es calcula que la meitat es dirigeixen contra menors i que un de cada 10 estudiants diuen que pateixen assetjament escolar, però l’estadística està anys llum de ser completa i fiable, entre altres motius perquè pocs menors s’atreveixen a denunciar. 

La prescripció

En aquest sentit, el Govern s’ha compromès a ampliar els terminis de prescripció, davant de l’evidència que quan moltes víctimes han sigut capaces de digerir la situació per fer el pas de denunciar, el delicte d’abusos sexuals ha prescrit. Les oenagés van demanar a l’Executiu que els terminis (d’entre 5 i 10 anys depenent del delicte) comencin a comptar a partir que la víctima compleixi 50 anys i Carmen Calvo ha arribat a parlar que siguin "imprescriptibles", una cosa difícil d’encaixar amb la Constitució espanyola. 

D’altra banda, la ministra de Sanitat, en un esmorzar informatiu, va detallar aquest dimarts que l’eliminació del copagament farmacèutic, anunciada ja per als pensionistes, s’ampliarà a les rendes inferiors als 9.000 euros amb fills a càrrec, si és que tiren endavant els Pressupostos Generals de l’Estat. Així mateix, els comptes inclouran 800 milions destinats a la dependència, tant per eliminar la llistes d’espera (de 269.9000 pacients) com per recuperar la cotització dels cuidadors familiars de dependents.  

En un context de vagues i protestes del personal d’atenció primària, Carcedo va assegurar que posarà en marxa un marc estratègic per a la seva millora, que "consolidi la política de recursos humans i que contribueixi a la seva modernització". Igualment, va assegurar que està treballant per pal·liar la situació de desequilibri territorial de professionals en alguns territoris.