El Govern obté dades per incloure assassinats com el de la Laura en les estadístiques

Indignació social davant d'un nou assassinat quan Vox qüestiona la violència masclista

Calvo assegura que el consentiment serà clau en la reforma dels delictes sexuals

abertran46288735 laura luelmo181217134439

abertran46288735 laura luelmo181217134439

2
Es llegeix en minuts
Patricia Martín

Minuts de silenci, desenes de declaracions polítiques i milers de missatges a les xarxes socials amb testimonis de dones amb por de córrer, d’entrar soles al seu portal i en definitiva en contra dels feminicidis i dels partits com Vox, que posen en dubte que la violència masclista existeixi, posen de manifest que l’assassinat de Laura Luelmo va camí de convertir-se en un desgraciat revulsiu ciutadà a favor de la igualtat, davant els negacionistes i en resum, en contra el terrorisme masclista, similar al fenomen social que va implicar la sentència de ‘La manada’.La seva mort, a més, estarà previsiblement inclosa en les estadístiques de violència masclista, segons ha pogut saber EL PERIÓDICO, malgrat que el seu presumpte assassí no ha sigut la seva parella.

I és que Laura Luelmo és el paradigma d’una dona jove, que es trasllada amb il·lusió per començar en un lloc de treball i que practicant un esport tan comú com córrer troba la mort en plena de llum del dia. “És terrible”, resumia Altamira Gonzalo, de la xarxa de juristes Themis. “Estem desolades i frustrades”, afegia Yolanda Besteiro, de la Federació Dones ProgressistesYolanda Besteiro, posant veu a un sentiment que va recórrer la societat des que es va intuir que la Laura havia sigut assassinada, entre altres possibles motius, pel mer fet de ser dona.

Les lleis

Notícies relacionades

A primera hora del dia, Pedro Sánchez va mostrar el seu “ferm compromís” contra la violència masclista i es va comprometre a “continuar lluitant-hi en contra amb lleis que emparin les dones per damunt de tot”, mentre que la vicepresidenta, Carmen Calvo, va denunciar que les dones hagin de pagar “preus cruels” per la seva llibertat, just en un moment en què es“banalitza”la violència masclista, amb referència als postulats de Vox en contra de la llei integral contra aquesta xacra. Davant d’això, va mostrar la seva disposició a reformar els delictes sexuals en el Codi Penal, tenint en compte l’informe de la comissió general de codificació, que serà estudiat divendres vinent pel Consell de Ministres i que proposa un tipus únic d’agressió i la desaparició del delicte menor referit als abusos. Així mateix, la també ministra d’Igualtat es va comprometre que el consentiment de les dones sigui l’eix que marqui la reforma penal.

La delegació del Govern contra la violència masclista, per la seva part, ha enviat una circular a les unitats de coordinació de les delegacions en les diverses comunitats per obtenir dades d’assassinats i homicidis similars al de la Laura, en el qual l’agressor presumptament no és la seva parella o exparella. El Pacte d’Estat contra aquesta xacra insta a l’Executiu que les estadístiques recullin tots els feminicidis i Igualtat pretén complir el compromís, si bé precisa que primer ha de fer un tractament estadístic de la informació, abans de difondre les dades. Sense comptar la Laura, Diana Quer i moltes d’altres, ja hi han hagut gairebé mil assassinats masclistes.  

Les feministes insisteixen a educar en igualtat

Davant de cada assassinat, la reclamació dels col·lectius feministes és la mateixa: que es compleixi el disposat en la llei integral contra la violència masclista, el pacte d’Estat i la llei de l’avortament i a les escoles s’imparteixi, d’una vegada per totes, una <strong>educació igualitària</strong>, en tots els nivells, contrària a la violència i on els joves aprenguin a espavilar-se en les seves relacions sexuals amb patrons allunyats de la pornografia, que cosifica les dones. A més, Altamira Gonzalo, de Themis, va demanar una implicació més gran dels <strong>homes  </strong>en el rebuig públic de les conductes violentes i que referents famosos “facin el pas endavant” i diguin <strong>“ja prou</strong>”.