Creixen un 2,3% les denúncies per violència masclista

També augmenten les condemnes, 2,3 punts respecte al tercer trimestre del 2017, segons les dades del CGPJ

marxa-dones-241114

marxa-dones-241114

1
Es llegeix en minuts
Patricia Martín

El tercer trimestre de l’any es van presentar un total de 43.560 denúncies per violència masclista, cosa que suposa un increment del 2,3% respecte al mateix període del 2017. Tot i això, va disminuir un 0,3% el nombre de dones víctimes, que va ser de 40.718, segons les dades delConsell General del Poder Judicial(CGPJ).

Totes dues són dades positives, ja que baixa el nombre de maltractades i s’interposen més denúncies, ja que un dels principals problemes d’aquesta xacra és que les dones pateixen en silenci i són reticents a demanar ajuda. El desfasament pot deure’s que una mateixa afectada té la possibilitat d’interposar diverses denúncies per diversos episodis de violència.

Més del 70% de les denúncies van ser presentades per la víctima, cosa que suposa un increment de gairebé dos punts sobre el tercer trimestre de l’any anterior. Els processos iniciats per la policia, que se situen en el 14%, han baixat, i sobretot els avisos delsfamiliars de la víctima, que amb prou feines arriben a un 1,4%, davant el 2,2% del mateix període del 2017. 

A més, una mica més d’un 9,5% de les denúncies van procedir d’informes de lesions remesos pels serveis sanitaris i un 5% van ser denúncies presentades pels serveis assistencials i terceres persones. 

Les condemnes

Les dades publicades aquest dilluns reflecteixen, a més, un augment de 2,3 punts del nombre de sentències condemnatòries. Així, de les 10.741 sentències penals dictades als tribunals espanyols en el tercer trimestre, un 72,16% van acabar amb una sanció a l’agressor.

Així mateix, es van incrementar lesordres de protecció: 10.257 davant 9.775 del 2017, dada que suposa un 4,9% més. Igualment, es van adoptar 4.378 mesures civils de protecció, tant a dones com a menors, una xifra notablement superior a les 3.760 adoptades en el mateix període de l’any anterior. 

La valoració

Notícies relacionades

Davant d’aquestes dades, la presidenta de l’Observatori contra la Violència Masclista del CGPJÁngeles Carmona, ha valorat positivament l’augment de les condemnes a maltractadors, l’increment de les mesures civils i penals de protecció i el manteniment del percentatge d’ordres concedides, gairebé un 68% als jutjats de violència sobre la dona i superior al 75% als jutjats de guàrdia.

Per contra, Carmona ha assenyalat que l’estadística mostra que els familiars de les víctimes han d’implicar-seencara més davant de l’"escàs nombre de denúncies presentades" per aquestes persones.