NOUS DELICTES

Onada d'estafes a avis amb la nova modalitat del 'fals advocat'

Els Mossos criden els ciutadans a col·laborar per protegir les persones grans

Aquest divendres s'ha detectat una pluja de casos de gent gran enganyada amb aquesta estafa cruel

rjulve46147754 barcelona 05 12 2018 mujer mayor que sufrio agresiones y est181214194817

rjulve46147754 barcelona 05 12 2018 mujer mayor que sufrio agresiones y est181214194817 / ALBERT BERTRAN

2
Es llegeix en minuts
Guillem Sànchez

"En tan sols una hora, s’han comptat més de deu trucades d’àvies estafades", remarquen fonts delsMossos d’Esquadra. Aquest divendres a la tarda la policia catalana ha detectat una onada d’estafes a persones grans. Per això criden a la "col·laboració ciutadana" per protegir els avis d’aquesta nova modalitat delictiva: l’estafa del 'fals advocat’

Els delinqüents truquen a persones grans i les espanten dient-los que el seu fill –o el seu marit– acaba de cometre un greu delicte, com atropellar una dona que es debat en aquell instant entre la vida i la mort. Els asseguren que està detingut a la comissaria i que sortirà només si la víctima entrega en efectiu una gran quantitat de diners de forma immediata. És tot mentida. Però els estafadors basen l’engany en l’estat de xoc que provoquen en els avis. 

El PERIÓDICO va entrevistar la setmana passada la Dolores, una àvia de 79 anys del barri del Besòs de Barcelona que va esquivar l’estafa pels pèls i gràcies a l’ajuda del director de la seva oficina bancària, qui al veure-la tan alterada traient els estalvis de tota una vida, va trucar als Mossos. Això és precisament el que ha fet aquest divendres un taxista que acompanyava una de les àvies estafades i al preguntar-li a què es devia el seu estat de nerviosisme, i reconèixer la trama com l’estafa del 'fals advocat’ publicada en aquest diari, l’ha portat directament a la comissaria. 

Els Mossos posen el focus precisament sobre ciutadans com el director del banc o el taxista. "Necessitem la col·laboració ciutadana perquè l’onada d’aquest divendres és preocupant. Van contra els avis i sense l’ajuda de tots no s’aturarà aquesta estafa". El portaveu de la policia catalana, Albert Oliva, va demanar dimarts passat la involucració de les entitats bancàries en l’assumpte i va lamentar que, fins ara, i malgrat els repetits precs dels Mossos, aquestes s’han negat a implicar-s’hi. Comptar amb la seva ajuda seria de gran rellevància ja que les víctimes sempre acudeixen a una oficina bancària a treure els diners. 

Una de les víctimes estafada aquesta tarda té 94 anys. El fals advocat li ha trucat per dir-li que el seu fill estava detingut i que només sortiria en llibertat si pagava 4.000 euros i algunes joies. La víctima ha preparat els diners i les joies i l’estafador ha passat per casa per emportar-s’ho tot. En un altre cas, l’impostor ha simulat ser un agent dels Mossos d’Esquadra que li ordenava entregar contrarellotge una fiança perquè el seu fill sortís després de ferir de gravetat un transeünt que havia atropellat amb el seu vehicle. La intervenció del taxista ha anul·lat una estafa en la qual l’àvia estava a punt d’entregar una quantitat de 70.000 euros. 

Notícies relacionades

El 4 de desembre passat els Mossos, gràcies a la col·laboració de la Dolores, l’àvia que va estar a punt de ser estafada al barri del Besòs, van arrestar un 'fals advocat’. Però es tractava només d’un col·laborador que va destapar l’existència d’aquesta modalitat nova, una evolució dels falsos segrestos exprés i que s’enceba sobre les persones d’edat avançada. Les trucades es realitzen, pel que sembla, des d’Hongria. Però els socis d’aquesta trama són sobre el terreny i són els que s’acosten al domicili de la víctima a recollir els diners. 

Les estafes a avis han incrementat en un 49% aquest 2018. Els Mossos demanen als ciutadans que obrin els ulls i davant de qualsevol sospita truquin al 112.

Temes:

Estafes