Aquesta tardor

Quatre dones víctimes d'agressions sexuals al Poble-sec

La policia treballa amb el retrat robot d'un sospitós i prova de confirmar si la mateixa persona està darrere de tots els atacs

Les víctimes són dones d'edats diferents, algunes dels quals passejaven el gos quan van passar els fets

poblesec1

poblesec1

3
Es llegeix en minuts
Guillem Sànchez / Álex R. Fischer

Els Mossos d’Esquadra investiguen quatre agressions sexuals que hi va haver entre el 21 d’octubre i el 4 de desembre al barri del Poble-sec de Barcelona, segons fonts policials consultades per EL PERIÓDICO. La policia catalana treballa amb el perfil d’un sospitós, i amb un retrat robot, tot i que no està confirmat que darrere dels quatre atacs s’amagui el mateix depredador. 

Les víctimes són quatre dones d’edats diferents –almenys una és d’edat avançada– i algunes van sert atacades mentre passejaven el gos pels voltants del parc d’El Mirador, a la falda de la muntanya de Montjuïc.

Por al barri

El parc és una zona tradicionalment escollida per indigents per pernoctar-hi i també un lloc en què els veïns van a caminar amb el gos. La Dévora, resident de la zona, explica que des que ha corregut el rumor del 'violador de Poble-sec', ja no s’hi acosta. En una clínica veterinària ubicada just al davant del parc assenyalen que algunes propietàries d’animals de companyia que atenen al centre es neguen fins i tot a acudir al pipicà, limítrof amb el mirador, "per por". 

Els Mossos, segons han confirmat fonts policials en aquest diari, treballen amb quatre agressions. I hi ha un dispositiu en marxa per provar de detenir l’agressor. 

Membres d’emergències atenen una dona després de patir un intent d’agressió sexual al Poble-sec de Barcelona. / Álex R. Fischer

La cronologia

El primer atac es va produir el 21 d’octubre, a prop delcarrer de Palaudàries. La segona, va ser tres dies més tard, el 24. En aquesta ocasió, dimecres al matí, la víctima, després de patir l’agressió, va ser atesa per un veí, que va trucar al 112, al veure-la caminar alterada pelcarrer de Vila i Vilà.

Segons va relatar aquesta segona dona, havia sortit a passejar el gos i va ser atacada per un home, que la va colpejar amb violència. La dona va rebre algun cop de puny a la cara. L’agressor, que algunes fonts apunten que es tracta d’un home jove, es va masturbar sobre ella i va fugir després. Els Mossos van tractar els dos casos llavors com a incidents separats. El col·lectiu Poble Sec Feminista va convocar aquella setmana una concentració a la plaça d’El Molino de repulsa contra la violència sexual masclista. 

El parc d’El Mirador

Setmanes després de les dues agressions, els Mossos van rebre una nova denúncia, que finalment s’ha retirat i que els investigadors no tenen en compte. Però el 25 de novembre sí que es va confirmar la tercera agressió, patida per una dona gran que passejava el gos per la carretera de Montjuïc, just sobre el parc d’El Mirador. 

L’última, la quarta, va ser el 4 de desembre, dins del parc d’El Mirador. Un noi que va sentir el forcejament va acudir al rescat i va aturar l’agressió, quan el violador ja havia agafat la víctima. 

Segons dades dels Mossos i de la Guàrdia Urbana de Barcelona, entre el gener i l’agost d’aquest any han augmentat en un 30% les denúncies per agressions i abusos sexuals a la capital catalana.

Dues agressions diàries 

Notícies relacionades

El 2017 es van denunciar a Catalunya 757 agressions sexuals, 16 casos més que el 2016 (un augment del 2,2%) i, en comparació amb el 2013, quan es van recollir a les comissaries 609 demandes, s’han incrementat en un 24,3%. Una de cada quatre víctimes és menor d’edat. Els Mossos atribueixen aquest augment a l’aflorament de part de la xifra oculta que caracteritza la violència sexual.

El 48% dels denunciats per haver violat una dona el 2017 tenien entre 17 i 33 anys. Més de la meitat de les violacions, concretament el 58%, van passar a l’interior de vivendes, el 27% en espais públics, el 10% en establiments, el 3% en altres tipus de centres i el 3% en mitjans de transport o punts associats, segons recull el balanç delinqüencial de l’any passat.