INFORME DENÚNCIA

Com no s'ha d'interrogar les víctimes de violència sexual

El col·lectiu Iridia posa de manifest la necessitat d'eliminar estereotips en les declaracions judicials

Un estudi revela que la majoria de les afectades no han vist complertes les seves expectatives després de la investigació

zentauroepp43262359 valencia 10 5 2018 sociedad  la manada  protesta estudiantes181205092128

zentauroepp43262359 valencia 10 5 2018 sociedad la manada protesta estudiantes181205092128 / Miguel Lorenzo

3
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El col·lectiu de defensa dels drets humans Iridia ha elaborat un estudi amb víctimes de violència sexual en el qual es deixa constància de les pràctiques deficients del sistema judicial. Així, reclamen a jutges i fiscals que canviïn la manera d’interrogar les afectades perquè no pateixin una doble victimització, eliminant les referències a certs estereotips i al consentiment o no per part de la dona a mantenir relacions sexuals amb el denunciat. ¿Com li vas fer saber que no volies estar amb ell? ¿Li vas dir que no? ¿En quin moment? ¿Vas oferir resistència? ¿Com anaves vestida? ¿Havies begut?”, són algunes de les preguntes que s’aboquen en declaracions judicials.

“La majoria de les víctimes senten que és un judici contra elles i que han de desmostar que són innocents i que el culpable és l’agressor. És la presumpció de veracitat, quan elles són les afectades”, ha assegurat aquest dijous l’advocada Carla Valls, del grup Iridia. De les 38 dones entrevistades per a l’estudi, només una d’elles ha manifestat que el procés judicial ha complert les seves expectatives. La resta s’han sentit, d’una forma o una altra, maltractades, i han patit, en definitiva, una doble victimització. És el que els experts denominen “violència institucional”.

 La lletrada ha recordat que cap dona s’exposa al risc de fer una denúncia falsa perquè sí, ja que quan una agredida fa el pas “el seu entorn es disgrega”. “En abstracte tothom vol combatre la violència sexual, però quan es denuncia, apareixen els mites i els estereotips”. És a dir, en ocasions s’arriba a criminalitzar la denunciant posant en dubte la seva versió, preguntant-li si havia begut alcohol abans de mantenir relacions sexuals amb l’acusat o insinuant que ella era la que havia buscat aquest contacte físic. Un exemple clar és el va passar amb el cas dels cinc membres de ‘La manada’ que van abusar sexualment d’una noia en els Sanfermines del 2016.

No són convidades de pedra

Notícies relacionades

Iridia planteja, per tant, canvis en el sistema judicial per posar el focus en els agressors. Que els jutges i els fiscals, al prendre declaració a la víctima, evitin donar per fet que fins que no es diu no de forma clara “hi ha barra lliure de violència sexual”. Al seu entendre, la justícia, a més, ha de tenir en compte, al valorar el testimoni de l’afectada, que a vegades el seu relat és desordenat i amb llacunes pel trauma que han patit. Per a l’advocada Carla Valls, no pot ser que les víctimes siguin “convidades de pedra” en el procés judicial: tenen tot el dret a introduir els elements d’afectació de la situació que han viscut i a ser escoltades. “Hi ha homes que instrumentalitzen el procés per exercir més violència a les víctimes”, afirma la jurista.

La conclusió de l’equip d’Iridia és que la formació de caràcter jurídic no és suficient perquè els operadors jurídics puguin allunyar els mites i estereotips entorn de la violència sexual, i per això és necessari un coneixement més ampli i específic sobre la matèria, i que no hi ha diferències de tracte entre els jutjats ordinaris i els de violència sobre la dona. Per aquesta raó, no només s’aposta per una modificació de l’actitud per part dels juristes, sinó també per una reforma legal perquè les dones agredides no siguin també víctimes del sistema judicial, que hauria de dotar, a l’entendre d’aquest grup d’experts, de més recursos per erradicar la lentitud i l’adequació de les dependències judicials. Hi ha edificis que no compten amb una sala adequada perquè les víctimes esperin el seu torn per declarar.