PEDERÀSTIA

Els jesuïtes catalans investigaran els possibles abusos sexuals comesos des dels anys 60

La institució es compromet a informar dels resultats obtinguts

En un comunicat demana disculpes per "no haver estat a l'altura"

jesuitas

jesuitas

2
Es llegeix en minuts
Guillem Sànchez

Els jesuïtes de Catalunya investigaran els possibles casos d’abusos sexuals que s’hagin produït al si de la seva organització. La Fundació Jesuïtes Educació ha emès aquest dijous un comunicat, arran de la informació publicada pel diari El País, que ha recuperat el cas d’un docent condemnat a dos anys de presó i sis d’inhabilitació per abusos el 1992, Luis Tó González, revelant que va ser enviat a Bolívia dos mesos després de la sentència. En el mateix reportatge d’aquest diari es glossaven 18 casos de religiosos acusats de pederàstia a l’estranger, entre els quals incloïen els quatre maristes espanyols destapats per EL PERIÓDICO a Xile

La institució admet que resulta necessari "sistematitzar la informació que pugui existir" per "assegurar una memòria fidel i honesta del passat" i es compromet a furgar fins a la dècada dels 60 per fer aflorar casos de menors i conductes impròpies que "hagin pogut succeir en els centres de Jesuïtes Educació". A Catalunya hi ha vuit escoles.

En el mateix comunicat, els jesuïtes asseguren que “informaran” de les conclusions de la investigació interna “respectant la voluntat de les víctimes i el dret a la presumpció d’innocència de les persones”.

Mesures "incompletes"

Assumeix així mateix que, en el passat, la gestió d’aquests casos "ha pogut ser deficient, o les mesures preses han pogut ser incompletes, demanem perdó, en primer lloc a les víctimes, ja les seves famílies, lamentem no haver estat sempre a l’altura de la confiança dipositada en els nostres centres, i manifestem la nostra voluntat de donar llum als casos que requereixin encara clarificació". Per a això, posen a la seva disposició el correu 'escoltar@fje.edu' perquè "facin arribar qualsevol informació o inquietud sobre això".

Enric Masllorens, director de la Fundació Jesuïtes, explica que des del 2008 les escoles duen a terme "programes de formació i prevenció", en col·laboració amb la Fundació Vicki Bernadet.

Luis Tó, el professor jesuïta condemnat per abusar d’una nena de 8 anys que va ser enviat a Bolívia el 1992, era professor de religió a l’escola Sant Ignasi de Sarrià. En aquella època, la família de la menor va denunciar els fets sense comptar amb la direcció de l’escola, va començar un procés judicial que va culminar en una condemna de 2 anys i la institució va reaccionar enviant el docent en una missió al país andí sense informar de l’ocorregut a les famílies. 

Els quatre maristes

Notícies relacionades

Tó és un dels 18 professors acusats de pederàstia a l’estranger, o enviats a Amèrica Llatina per ocultar els seus abusos, que ha publicat 'El País’. Entre aquests, hi ha també els quatre docents maristes nascuts i formats a Espanya que van ser enviats a Xile, segons va revelar la investigació d’EL PERIÓDICO, on van agredir menors que ara s’han atrevit a denunciar-los.  Són els germans Abel Pérez, José Monasterio, Adolfo Fuentes i Jesús Castañeda.  

Els quatre maristes denunciats a Xile van ser reclutats per l’orde a edats primerenques, entre els 10 i els 15 anys, durant les dècades de 1940, 1950 i 1960. Van ingressar en el Juniorado Hispanoamericano que s’impartia a Valladolid, en un centre que les comunitats maristes d’Amèrica del Sud van decidir muntar a Espanya després de constatar la falta de vocació que existia entre els habitants de Xile, l’Argentina o el Perú.