Manifest

Ecologistes demanen tancar totes les incineradores de Catalunya el 2020

També reclamen abandonar la crema de residus a les fàbriques de ciment

undefined31556237 sant adria del besos  barcelones  23 10 2015     sociedad   180703180014

undefined31556237 sant adria del besos barcelones 23 10 2015 sociedad 180703180014

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Una vintena d’organitzacions ecologistes han firmat un manifest per demanar un pla de tancament de totes les incineradores de Catalunya el 2020, abandonar la crema de residus a les fàbriques de ciment i aprovar la Llei catalana Residu Zero de Prevenció de Residus.

Els signants, entre els quals h iha Ipcena, ADENC, Ecologistes en Acció i Ecologistes de Catalunya, denuncien que "a Catalunya els poders econòmics i les administracions continuen impulsant un model de producció caduc, fonamentat en l’obsolescència i el creixement sense límits de l’ús dels recursos naturals i de la generació de residus i emissions".

Els ecologistes lamenten que "no hi ha una acció de govern orientada a construir un nou model social i de producció que tingui en compte els límits biofísics de la naturalesa i sigui capaç de preservar i restaurar els béns comuns naturals".

"Rebutgem l’ús publicitari que fan els poders públics dels conceptes generats per fer realitat la justícia ambiental i social com: 'Economia circular'; 'Economia verda'; 'Prevenció de residus i emissions’; 'Residu zero'; 'Mitigació del canvi climàtic' i 'Energia d’origen renovable'", afegeix el manifest.

Segons els ecologistes, les estratègies de residu zero demostren que es poden obtenir els recursos naturals i els productes d’una manera més eficient i sostenible.

Prohibir productes d’un sol ús

La prevenció de residus, la prohibició de productes d’un sol ús, la fiscalitat ambiental a productes i activitats, el consum responsable, la reutilització i el reciclatge són excel·lents aliats en la lluita contra el canvi climàtic i l’estalvi d’energia, afirmen els grups ecologistes.

Les signants del manifest propugnen que "es posi fi al model de consumisme, la producció de productes d’un sol ús i de productes que incorporen substàncies perilloses" i que es prohibeixin "els productes que acaben sent incinerats o abocats, de manera que siguin substituïts i redissenyats per mitjà de la innovació i la investigació".

També demanen "evitar construir i ampliar noves instal·lacions d’incineració de qualsevol tecnologia, i descartar la crema de tota mena de residus a cimenteres i plantes de gasificació".

Conseqüències polítiques

Els ecologistes emplacen "les autoritats i professionals de la salut pública" que mantinguin "una implicació més gran per garantir que anteposen el dret a la salut pública davant els interessos d’empreses o la negligència de les administracions incapaces de garantir l’interès públic".

Notícies relacionades

També apressen una Llei Catalana Residu Zero de Prevenció de Residus "que comporti un canvi real de la política industrial encaminada a la producció neta, sense generar residus ni contaminació".

El manifest finalitza fent una crida a la ciutadania a "defensar el territori, la salut i la seguretat de les persones i mobilitzar-se en contra de tots els projectes i infraestructures que atemptin contra la salut" i recomana "castigar amb el seu vot els partits que recolzen la incineració". 

Temes:

Ecologia