EL 2015

El Govern indulta parcialment una dona que va matar el seu nòvio maltractador

L'Executiu ha concedit una reducció de condemna a la dona per "raons de justícia i equitat"

policianacional

policianacional

2
Es llegeix en minuts
Efe / Madrid

El Govern ha concedit un indult parcial, que implica una reducció de la condemna, a una dona que el 2015 va matar a punyalades el seu exnòvio alterada per la por que li produïa el maltractament que patia des de feia tres anys.

El Butlletí Oficial de l’Estat (BOE) d’avui recull la decisió del Consell de Ministres del 7 de desembre passat, en què es "commuta la pena privativa de llibertat imposada [de sis anys] per una altra de quatre anys de presó, a condició que no torni a cometre delicte dolós en el termini de quatre anys".

L’Audiència Provincial de Madrid va condemnar a sis anys de presó Gloria C., una dona de nacionalitat guineana, per l’homicidi de Williams R. però, a petició del jurat, va proposar a l’Executiu el seu indult una vegada que la sentència fos ferma.

I ara el Govern havent "considerat els informes del tribunal sentenciador i del ministeri fiscal" rebaixa la condemna de sis a quatre anys, ja que considera que "atenent les circumstàncies de la condemnada i d’acord amb la informació que obra en l’esmentat expedient, es presenten raons de justícia i equitat".

Cas omís als agents

La sentència considera provat que el 20 de setembre del 2015, Williams R. va anar al domicili de Gloria i allà la va increpar i la va amenaçar, i va arribar a arrencar una malla metàl·lica que protegia les finestres.

Ella va demanar ajuda al president de la comunitat de veïns, que la va convèncer per trucar a la policia. No obstant, Gloria "va fer cas omís" al consell dels agents que denunciés els fets.

Una hora després, la víctima va tornar al domicili cridant i intimidant Gloria a través de la finestra, moment en què ella va agafar un ganivet de cuina de 17 centímetres de fulla, va sortir de la vivenda i va clavar una ganivetada a la víctima, fet que li va "causar la mort de manera pràcticament immediata".

Capacitat minvada

La resolució exposa que l’acusada va actuar impulsada pel temor que sentia respecte a la seva exparella, amb la qual va viure una "llarga situació de maltractament sostingut", cosa que va "minvar de forma greu però sense arribar a anul·lar-li, la capacitat d’entendre la il·licitud dels seus actes i la seva voluntat d’actuar d’acord amb això".

Notícies relacionades

Aquests antecedents de maltractament van ser demostrats en l’informe dels psicòlegs ratificat durant el judici, en què quedava provat que Gloria havia refet la seva vida i estava en tràmits de recuperar la tutela del seu fill, cosa que la va fer actuar motivada "per la por de perdre tot el que havia aconseguit".

No obstant, l’Audiència rebutja aplicar l’exempció total de la responsabilitat de l’acusada, com demanava la defensa, perquè, tot i que Gloria patia una pertorbació mental indiscutible, hauria pogut obrar de forma diferent, ja que va patir "una alteració greu, però no una pèrdua" de les seves facultats.