'PREN PARTIT PER LA INFÀNCIA'

Dret a ser nen

Més de 18.000 nens s'han beneficiat de les beques menjador i de les colònies de Fundesplai

dsc 8838

dsc 8838

4
Es llegeix en minuts
Alba Jaumandreu

Molts són els nens que viuen en situació de vulnerabilitat o risc de pobresa. A Catalunya el 29,5% dels nens viuen en aquestes condicions. Molts d’ells només tenen el menjar complet al migdia a l’escola. No poden disfrutar d’activitats extraescolars, colònies, activitats lliures, excursions o reforç escolar.

Són moltes les famílies que necessiten ajuts per poder donar una infantesa agradable i amb les necessitats bàsiques cobertes als seus fills. Molts pares estan a l’atur, són mileuristes o tenen contractes de mitja jornada. Fundesplai ajuda aquestes famílies en situació de vulnerabilitat. 

Aquest és el cas de la Paula, una mare amb un filla de sis anys que pateix una situació econòmica difícil. Treballa vuit hores diàries per menys de mil euros al mes. Quan surt de l’escola, la seva filla va a l’esplai tres vegades a la setmana. És un espai lúdic on es troba amb els seus amics.

"Som una família monoparental. El meu sou no pot mantenir dues persones, l’escola i unes colònies"

Paula

Mare d’una nena de sis any beneficiària d’una beca de colònies 

Durant l’any, la feina i els horaris de la petita són, més o menys, compatibles. Però quan arriba l’estiu, la cosa es complica. La mare treballa i la nena no té on quedar-se. Pagar un casal és pràcticament impossible. “Som una família monoparental. El meu sou no pot mantenir dues persones, l’escola i unes colònies”.

La fundació li va atorgar la beca del casal per a l’estiu, i més tard, la beca de colònies. La petita, explica la mare, va insistir a anar de colònies, però la seva mare no s’ho podia permetre. "Estic agraïda a l’oportunitat que li van donar a la meva filla. Va passar cinc dies inoblidables entre amics. No volia ni tornar a casa”, afegeix la Paula.

La Paula es mostra agraïda a Fundesplai: “Estic enormement agraïda a la fundació, i demano que continuïn fent el que fan i continuïn ajudant la gent que ho necessita”.

Nens de campaments  / Fundesplai

Beques menjador

Qui també està molt agraïda és la Pilar, una mare de dos nens a qui Fundesplai ha ajudat. En el seu cas, la beca és de menjador i cobreix el 50% de les despeses. En aquesta família estan patint precarietat laboral. La mare està a l’atur. El pare treballa, però només 20 hores a la setmana. Viuen amb els seus dos fills. Van a l’escola i mengen allà, amb ajuda de la fundació.

La família va rebre fa dos anys l’ajuda dels serveis socials públics, tot i que no era suficient, i a més, el Consell Comarcal del Baix Llobregat els va denegar el curs anterior el recolzament. No pot pagar el menjador i necessiten que els nens es quedin a dinar. “Necessito que els meus fills dinin a l’escola. Jo no puc cobrir les necessitats bàsiques a casa, i a l’escola poden menjar de tot de manera sana”, explica la mare.

"Necessito que els meus fills dinin a l’escola. Jo no puc cobrir les necessitats bàsiques a casa, i a l’escola poden menjar de tot de manera sana"

Pilar

Mare de dos nens beneficiaris d’una beca menjador

Qui més pateix la situació de vulnerabilitat són els nens, tot i que els pares pateixen "amb el cor", expliquen. Volen donar el millor als seus fills, però l’economia i la situació laboral no els permet compartir-hi l’estona de dinar. De fet “tampoc podríem alimentar-los en condicions”,compten.

Per als nens, segons relata Pilar, quedar-se al menjador va més enllà de dinar. Per a ells quedar-se al menjador “és també estar amb els amics i sentir-se en igualtat de condicions”.

La Pilar assegura estar profundament agraïda a Fundesplai, que ha permès que durant dos anys els seus fills dinin a l’escola i estiguin ben alimentats. 

Fundesplai

La Fundació Catalana d’Esplais coneguda com a Fundesplai recull els esplais catalans no religiosos, així com iniciatives d’educació de lleure amb més de 50 anys d’història. Es tracta d’unainiciativa sense ànim de lucre on treballen a favor dels nens, joves i el tercer sector amb un visió educativa, de transformació social i compromesos amb el medi ambient i la coresponsabilitat amb el treball en xarxa.

Notícies relacionades

Ajuden famílies en situació de vulnerabilitat, associacions i iniciatives socials, l’Administració Pública, com ara escoles, i la societat en general a través de dos grans blocs. Les beques menjador, que ajuden les famílies que necessiten beques per poder pagar el menjador de les escoles. I, d’altra banda, els ajuts d’estiu a casals i colònies per als nens que durant el curs formen part d’un esplai, i a l’estiu no es poden permetre anar de colònies.  

La fundació ha donat aquest dilluns el tret de sortida a la cinquena campanya ‘Prendre partit per la infància’,en un sopar solidari que preveu aplegar 150 persones. Ada Parellada és l’encarregada de fer el "menú impossible d’un sopar de campaments". Aquesta campanya dura tot l’any i  pretén conscienciar de la situació de vulnerabilitat que viuen molts petits, i recaptar fons per a les beques, que l’any passat va arribar a més de 18.000 persones.