L'empresa de Marlboro inverteix 1.800 milions en el negoci del cànnabis

Altria, matriu de Philip Morris, ha comprat el 45% de l'empresa canadenca Cronos

Un estanquer mostra un paquet de Marlboro.

Un estanquer mostra un paquet de Marlboro. / RICARD CUGAT (ARXIU)

2
Es llegeix en minuts
Efe / New York

La tabaquera Altria, matriu de Philip Morris i productora de marques com Marlboro, va anunciar aquest divendres la seva entrada en el negoci del cànnabis amb una inversió de 1.800 milions de dòlars en l’empresa canadenca Cronos.

L’operació donarà a Altria el control del 45 % de les accions de la companyia i el dret a elegir quatre dels set membres de la seva junta directiva.

A més, l’acord ofereix a la tabaquera l’opció d’ampliar la seva participació fins i tot un 55 % durant els pròxims anys, amb un preu per acció ja fixat per endavant.

"Invertir en el grup Cronos com el nostre soci exclusiu en l’emergent mercat global del cànnabis representa una interessant nova oportunitat de creixement per a Altria", va assenyalar en un comunicat el seu president i conseller delegat, Howard Willard.

Complement al seu negoci central

La tabaquera creu que el mercat del cànnabis tindrà un "ràpid creixement" durant la pròxima dècada i considera que complementa el seu negoci central, que continua sent el dels cigarrets malgrat tenir participacions en altres indústries com la de les begudes alcohòliques.

Cronos, per la seva part, va defensar que Altria és el "soci ideal" i va destacar que la multinacional oferirà els recursos i l’experiència necessària per accelerar el seu creixement.

Les dues empreses esperen que l’operació es tanqui en la primera meitat del 2019, després de rebre l’aprovació dels seus accionistes i dels reguladors.

Una hora després de l’obertura de Wall Street, les accions d’Altria pujaven més d’un 2 %, mentre que les de Cronos es disparaven prop d’un 25 %.

L’interès en el mercat del cànnabis s’ha multiplicat en els últims mesos als Estats Units, sobretot després de la legalització de la marihuana a Califòrnia, l’estat més gran del país, i pel creixement dels usos terapèutics de la planta.

Perseguit a nivell federal

El cànnabis, no obstant, continua estant perseguit a nivell federal als EUA i les empreses veïnes del Canadà, on l’ús recreatiu de la marihuana es va legalitzar aquest any, són les que més atenció han rebut fins ara.

Notícies relacionades

La canadenca Canopy Growth, una de les rivals de Cronos, va rebre aquest any una inversió de 4.000 milions de dòlars per part de Constellation Brands, el grup que fabrica la cervesa Corona, atreta per la possibilitat d’elaborar begudes que incloguin cànnabis.

A més, des de fa mesos els mercats especulen amb la possibilitat que Coca-Cola entri també en aquest negoci a través de l’empresa Aurora. 

Temes:

Cànnabis Tabac