INFORME DESFAVORABLE

Territori obliga el Doctor Music a modificar el seu festival per risc d'inundació

El departament reclama també garantir que no hi haurà afectacions al medi ambient

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

El Departament de Territori i Paisatge de la Generalitat obligarà els promotors del festival Doctor Music, que té previst tornar aquest estiu a la Vall d’Àneu, a ressituar part dels espais que segons l’Agència Catalana de l’Aigua es trobaven en zones inundables on es poden produir "greus danys sobre les persones i béns". Territori també reclamarà una revisió del projecte per evitar afectacions negatives a la fauna i els hàbitats, l’impacte acústic i lumínic i l’evacuació i mobilitat segures, tenint en compte l’afluència prevista de 60.000 assistents en “un espai d’alt valor natural”.  El Doctor Music Festival es durà a terme de l’11 al 14 de juliol a Escalarre després de la seva última edició en aquest lloc, l’any 1998. 

Territori ha informat avui que l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) ha emès un informe desfavorable a la proposta d’ubicació del festival presentada pels promotors, "donat el risc que suposa per a la seguretat de les persones" citar-los en zones inundables a la zona d’afectació de la Noguera Pallaresa, el riu Unarre, el barranc Llavorre, la riera del Tinter i el barranc Arrose. Els nous espais hauran de ser aprovats per la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE) i el projecte ha de comptar amb l’aprovació administrativa final del Departament d’Interior.

Notícies relacionades

El departament de Territori recorda que fa més d’un any que manté converses amb l’empresa promotora, amb els ajuntaments d’Esterri d’Àneu i la Guingueta d’Àneu i amb el Consell Comarcal del Pallars Sobirà, "ja que es tracta d’un projecte impulsat pel territori amb una important repercussió econòmica i social, però amb aspectes ambientals i de protecció civil que s’han de tenir en compte". En aquestes trobades es va instar a canviar la situació de les activitats proposades, cosa que la promotora, afirma Territori, no ha fet.

Hores abans que Territori informés de la seva exigència al festival, les entitats ecologistes Ipcena i AEMS, Rius amb Vida, havien demanat a l’ACA i la CHE que suspenguin el Doctor Music Festival. Segons Ipcena, no només pel perill de situar-se en una zona inundable sinó també per altres consideracions mediambientals, com la contaminació d’aigües superficials i subterrànies afectades per les dutxes, lavabos i restaurants del festival. Segons Ipcena, l’estudi d’impacte acústic presentat pels promotors utilitza l’"argúcia legal" de, "davant de la impossibilitat de complir els valors límits d’emissió establerts amb la normativa vigent", sol·licitar la suspensió de manera excepcional dels objectius de qualitat acústica durant el festival, que finalment durarà quatre dies.