35è aniversari

El premi Alfonso Comín guardona l'oenagé La 72 pel seu recolzament als immigrants

L'entitat llatinoamericana rep el reconeixement per la seva tasca amb les persones que proven de travessar la frontera amb els EUA

icoy38304474 refugee mexico honduras170511182720

icoy38304474 refugee mexico honduras170511182720 / CARLOS JASSO

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Més de 300.000 persones intenten travessar la frontera de Tenosique, Mèxic, cada any. La majoria provenen de l’Amèrica Central fugint de la violència i la pobresa dels seus països. Busquen a Mèxic la salvació, l’afecte i una nova vida. El trajecte fins a la frontera amb els EUA és un recorregut ple de riscos, on poden patir tota mena de violència. Molts nens fan aquest camí a peu, sols. A les nenes abans de sortir els seus familiars els posen injeccions anticonceptives per si són violades en la travessia.  La casa de refugi La 72 els acull, els cuida i els dona un sostre on quedar-se.

L’oenagé La 72 es defineix com una "casa del migrant" i està  administrada per la província franciscana San Felipe de Jesús al sud-est de Mèxic. Es tracta d’una organització de la societat civil, sense finalitats de lucre, que es dedica a l’atenció integral a les persones migrants. Per aquesta tasca l’entitat ha sigut guardonada amb el premi internacional Alfonso Comín, un guardó que concedeix anualment la Fundació Alfonso Comín a persones compromeses que intentin treballar per a causes socials i un món millor.

Arriscar la vida

María Comín, historiadora i membre de la fundació que atorga el premi, dedica aquest reconeixement "a les persones centreamericanes migrants i a la recerca de refugi que, a causa de la pobresa i a la violència extremes que pateixen, es veuen forçades a deixar els seus països i arrisquen la vida creuant les fronteres sud i nord de Mèxic per anar als EUA".  

La 72 treballa amb un equip reduït de 21 persones (10 d’elles voluntàries) que fins ara han acollit 74.835 immigrants. Cada dia poden arribar entre 40 i 100 migrants i cada nit n’hi dormen entre 250 i 300; ocasionalment han arribat a superar les 400.

Molts dels immigrants que fugen es troben com a primer escut la frontera de Tenosique. Allà els recull La 72, que els ofereix no només menjar i un llit, sinó també ajuda legal per poder seguir el seu camí o quedar-se a Mèxic. Molts són els nens que fugen sols del país. Però la violència també la viuen pagesos que intenten defensar les seves terres, o les mares que es queden a cuidar-se de la casa i són violades.

Persones deportades

Notícies relacionades

Durant el transcurs del viatge es van trobant diferents poblacions on els ajuden desinteressadament. Molts són albergs, però d’altres són mexicans que donen el que tenen perquè aquestes persones puguin arribar al seu destí de la millor manera possible. La 72 també acull les persones deportades pels Estats Units i Mèxic. El 2016 el país mexicà va deportar 9.000 menors, i els Estats Units, 277.  

Aquest dimarts se’ls entrega el 35è guardó de la Fundació Alfonso Comín a fi de reconèixer la seva tasca amb els més desfavorits en la ruta de la seva salvació. En l’acte d’aquest dimarts, presidit per l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau. En la cerimònia hi participaran, entre d’altres, la presidenta del Patronat de la Fundació Alfonso Comín, Maria Lluïsa Oliveres, que llegirà el veredicte del jurat; la historiadora Maria Comín, que relatarà les situacions a què s’enfronta l’oenagé premiada, Irene Palacio, membre de La 72, i Ritza Zepeda, una immigrant hondurenya que viu a Barcelona.

Temes:

Mèxic