INFRAESTRUCTURA POLÈMICA

La Generalitat reclama que els punts amb limitacions de velocitat a Rodalies estiguin eliminats el 2019

Calvet vol reobrir la negociació del traspàs efectiu d'aquest servei a partir del gener

La circulació de trens a Vacarisses recuperarà la normalitat el 22 de desembre

zentauroepp46126807 renfe adif181203170541

zentauroepp46126807 renfe adif181203170541 / DANNY CAMINAL

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, ha demanat aquest dilluns a Adif que avanci a l’any 2019 el final de totes les limitacions temporals de velocitat que s’estan aplicant a Rodalies, que inicialment havien d’estar llestes per al 2020, per no "cronificar" els retards en els horaris dels trens. Calvet s’ha reunit amb el president de Renfe, Isaías Táboas; amb el director de conservació i manteniment d’Adif, Ángel Contreras, i amb la directora de Rodalies de Catalunya, Mayte Castillo, en una trobada en què també ha assistit el noucoordinador del Pla de Rodalies, Pere Macias.

En la reunió, el conseller ha rebut per part d’Adif i Renfe l’actualització de tot el que fa referència a l’accident ferroviari de Vacarisses i el repàs de les actuacions dutes a terme. Calvet ha explicat que el Govern continua "preocupat" per la prestació del servei de Rodalies per part de Renfe i de la infraestructura d’Adif; ha reiterat els "incompliments" d’inversió per part de l’Estat fets fa 10 anys, quan es va traspassar la gestió de Rodalies a la Generalitat, i ha dit que, dels 4.000 milions d’inversió previstos, només s’ha complert un 12 %, i dels 306 milions per a mesures urgents, el 13 %.

En aquest sentit, ha apuntat que continuen amb baix ritme d’execució les limitacions temporals de velocitat, de les quals en queden 75 per resoldre. Per això, ha demanat que s’"agiliti" la intervenció sobre aquestes limitacions i que quedin resoltes l’any que ve per recuperar els horaris de circulació dels trens.

Traspàs

A més, Calvet ha anunciat que la Generalitat vol renegociar el traspàs de Rodalies, per a la qual cosa redefinirà quins són els seu "paràmetres", que establiran els termes per passar del "miratge" actual a un traspàs real i el posarà sobre la taula el pròxim mes de gener. El conseller ha dit que obriran una "negociació" que espera que fructifiqui en un nou "acord polític" que permeti als ciutadans de Catalunya tenir el servei que es mereixen.

El tram de Vacarisses

Notícies relacionades

El president de Renfe, Isaías Táboas, ha dit, per la seva part, que entre els dies 20 i 22 de desembre tornarà a funcionar amb normalitat la circulació de trens a Vacarisses, on els combois s’alternen per via única després del descarrilament del tren en què va morir una persona.

Després de l’accident, el dia 24 de novembre els trens van començar a funcionar en la via única i, segons Táboas, la circulació normal s’aconseguirà abans de Nadal.

Temes:

Adif Renfe Trens