ATRAPATS DAVANT DE LÍBIA

El missatge desesperat del pesquer 'Nuestra Madre de Loreto'

"No puc continuar fugint del mal temps sense resposta", clama per ràdio el capità del barco que va rescatar 12 migrants

rjulve46098169 migrant sits aboard the spanish fishing vessel nuestra madre181201180504

rjulve46098169 migrant sits aboard the spanish fishing vessel nuestra madre181201180504 / Javier Fergo

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

El capità del pesquer espanyol ‘Nuestra Madre de Loreto', Pascual Durá, ha llançat aquest dissabte un desesperat missatge de socors a les autoritats espanyoles perquè li ofereixin una solució urgent després de 10 dies bloquejat al Mediterrani enmig del mal temps amb 11 immigrants a bord (el 12è va haver de ser evacuat divendres a un hospital per causa d’una forta deshidratació).

"Que no puc estar navegant cap al nord i cap al sud, cap a l’est i l’oest fugint del mal temps, sense tenir una resposta; no puc, sense tenir una empara per a aquestes persones", ha clamat Durá en un missatge per ràdio en què ha advertit que només els queda combustible per a tres dies.

El ‘Nuestra Madre de Loreto’ va rescatar el passat 22 de novembre 12 immigrants abandonats per patrulleres líbies quan pescava en aigües internacionals davant la costa de Líbia, molt lluny de l’àrea de jurisdicció marítima d’aquest país. Des d’aleshores, navega d’est a oest i de nord a sud en una àrea molt estreta entre Líbia, Túnez, Malta i Itàlia, estats aquests tres últims que han tancat els ports al pesquer, que lluita contra les inclemències del temps en espera d’una solució que no arriba.

L’ajuda d’Open Arms

Divendres, el barco de rescat de l’organització humanitària espanyola Open Arms va arribar a l’altura del ‘Nuestra Madre de Loreto’ per auxiliar-lo i prestar ajuda mèdica als migrants que es troben en un mal estat de salut.

Un d’ells va haver de ser evacuat aquell mateix dia a Malta en helicòpter a causa de la seva condició crítica, debilitat i deshidratat.

Notícies relacionades

Un portaveu de l’ONG va revelar aquest dissabte a EFE que Open Arms ha demanat a l’autoritat de salvament marítim (SASEMAR) que autoritzi la transferència dels 11 migrants per poder així alliberar el pesquer i atendre’ls millor.

Fonts de l’organització humanitària van explicar que els dos barcos esperen la resposta d’aquest centre de coordinació marítima espanyola enmig d’un temporal de vent i pluja que complica la navegació.