Servei públic

El finançament dels serveis a la discapacitat està congelat des de 2009

Una desena d'entitats del tercer sector exigeix a la Generalitat més recursos per mantenir la qualitat dels seus serveis

La secretària d'Afers Socials i Famílies promet increments de fins al 2% per al 2019, hi hagi o no nous pressupostos

2
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto

Una desena d’entitats del tercer sector de Catalunya que presten serveis a les persones amb discapacitat denuncien que el finançament que perceben de la Generalitat està congelat des del2009. Organitzacions com l’Associació Empresarial d’Economia Social, Entitats Catalanes d’Acció Social (ECAS) o ECOM, entre d’altres, calculen que la no actualització de tarifes ha comportat un increment acumulat de costos del 9,3%. Els principals afectats són les més de 100.000 persones ateses, els 20.000 professionals que treballen en aquest sector i més de 400 entitats, segons càlculs de les mateixes organitzacions.

El secretari d’Afers Socials i Famílies, Francesc Iglesies assegura que les tarifes s’actualitzaran aquest 2019 entre l’1,2%, en cas dels serveis concertats, i el 2%, en cas de gestió delegada. Un increment que la Generalitat assumirà independentment de com s’acabin aprovant els nous pressupostos en el Parlament.

Fonts de les entitats signants han traslladat EL PERIÓDICO, coincidint amb el dia internacional de les persones amb discapacitat, celebrat aquest 3 de desembre, les conseqüències d’“una dècada pèrdua” quant a millora dels serveis socials. Les entitats afirmen que la no-actualització dels mòduls de finançament, a través dels quals la Generalitat costeja els serveis que es presten al 98,5% de les persones amb discapacitat a Catalunya, els ha portat un augment “insostenible” de les ràtios entre professionals i usuaris. En aquest sentit destaquen l’augment en els centres de dia.

1.000 noves places

Iglesias s’ha compromès a negociar amb les entitats socials un nou marc plurianual d’actualització dels mòduls, amb augment de tarifes pactades fins al 2021. Excepte la pujada del 2019, la de la resta d’anys si està condicionada a l’aprovació d’uns nous pressupostos. El secretari d’Afers Socials i Famílies ha reconegut que, amb aquestes xifres, no es recuperen les retallades i la congelació posteriors a la crisi, però remarca que “el perdut en 10 anys no es pot recuperar en un”. També ha afirmat que a l’exercici de l’any passat la Generalitat va prioritzar augmentar la cobertura a través de la convocatòria de 1.000 noves places per a serveis residencials.

Notícies relacionades

Fonts consultades xifren la mitjana d’increment de remuneracions des del 2009 en el 6%, mentre que l’índex de preus del consum (IPC) ha crescut, segons l’Institut Nacional d’Estadística (INE), a Catalunya el 15,6%. “No és justificable que el nostre pressupost no s’hagi actualitzat des d’aleshores, tenint en compte que l’economia porta creixent cinc anys seguits”, afegeixen les esmentades fonts.

Les entitats del sector denuncien que la falta de recursos ha provocat la falta d’inversió per al manteniment o renovació de les infraestructures i equips, una cosa que els centres ocupacionals per a adolescents, per exemple, han notat especialment.