VAGA ESTUDIANTIL

La UPF tanca dos campus "per seguretat" després de la tancada dels estudiants

20181128 416654 huelgaestudiantese 1 1 / periodico

3
Es llegeix en minuts
Alba Jaumandreu

Són les 9.10 del matí i els estudiants del campus de Poblenou de la Universitat Pompeu Fabra llegeixen un tuit on la universitat informa sobre la cancel·lació de les classes, "per seguretat" als centres de Ciutadella i Poblenou fins l’endemà. Un tancament que ha arribat després d’una nit agitada, especialment al campus de Ciutadella, on van intervenir els Mossos, i que les portes del centre es despertessin aquest matí bloquejades amb cadires i taules. La vaga segueix convocada fins demà, tot i que de moment la universitat ha comunicat que aquest dijous sí que obrirà les portes.

El Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans, convocant de la vaga que reclama la rebaixa de les taxes universitàries, critica que ahir a les set del vespre es tanquessin les portes de la universitat, quan el seu horari és fins a les deu. “Molts de nosaltres teníem coses dins i se’ns va vetar l’entrada”, lamentava un portaveu. Van entrar igualment, distraient l’agent de seguretat, però van acabar sent desallotjats.

No és la primera vegada que ens la juguen. Una de les vagues de l’any passat la vam pactar amb el rector. Ell mateix ens va dir que ens tanquéssim i féssim barricades i piquets, per poder suspendre les classes, tot i que fos per una causa política. L’endemà ens va començar a cridar i insultar davant de tothom”, assegura un alumne que no ha volgut revelar la seva identitat per por.

Desconcert

Aquest matí les classes havien de començar les 8.30 h, i molts alumnes ja s’esperaven des de feia estona.  Estudiants estrangers desinformats o alguns grups que tenien pràctiques avaluables. Al campus de Poblenou s’han trobat amb militants del SEPC bloquejant l’accés, amb les portes segellades amb cadires, taules i portes que impedeixen el pas. Una pancarta informa de la vaga i els estudiants del SEPC, a la porta, expliquen la situació.

Reclamenl’equiparació de preu de grau i màster, així com l’aprovació “immediata” de la rebaixa del 30% de les taxes estudiantils, que es va aprovar el 2016.“Seguim pagant, seguim lluitant”és el lema de la vaga, que exigeix que s’inclogui en els Pressupostos del 2019 la rebaixa de la taxa.

Molts delsestudiants  que s’han acostat fins a la porta asseguren haver fet més d’una hora de camí per arribar a classe, perquè la universitat “no havia comunicat res”. En aquesta línia, els professors estaven a la porta a l’expectativa de saber què passava i si podrien impartir les classes.

El sindicat assegura que ells van fer la difusió de la convocatòria de la vaga tal com els corresponia. “Vam anar classe per classe a explicar la situació, i a demanar que els delegats es comuniquessin amb els professors, si no ho han fet no és cosa nostra”. D’altra banda, un estudiant que no ha volgut revelar el nom assegura que l’única informació que tenien que aquest dimecres hi hauria vaga no ha sigut oficial. “Vam rebre missatges de WhatsApp, Twitter o informació pintada a la paret amb guix. Però res oficial. La vaga és el 29 oficialment, avui, no”.

Ivet Zwatrzko, una alumna de Comunicació Audiovisual explica que té el cor dividit: “Em trobo al mig, vull fer vaga perquè és indignant que molta gent no es pugui permetre estudiar. Però, d’altra banda, no puc perdre un 25% de la meva nota”.Aquesta és la situaciód’una classe sencera de Comunicació Audiovisual, que estan des de primera hora del matí a la porta de la facultat i que no tenen més remei que entrar a classe perquè tenen una pràctica avaluable.

Pràcticament només aquesta classe s’ha quedat a les portes del campus de Poblenou, pactant amb la professora i el sindicat“Jo he faltat a la feina per venir a fer la meva pràctica”, “Jo he fet una hora i mitja de camí perquè les classes no s’havien suspès”, “A mi em falten companys de la pràctica perquè fan vaga”: la classe acaba ajornada.

Notícies relacionades

Els militants del sindicat asseguren que entenen la seva situació però que no poden permetre que la universitat segueixi costant tants diners. “Entenc que estem acabant el trimestre i venen exàmens però hem de lluitar”, diuen. 

“Jo sí que vinc a classe perquè m’ho puc pagar”, diu un alumne, que no comparteix l’opinió dels altres. Aquests li recriminen l’excusa “barata i sense solidaritat”.