VETLLADA PERIODÍSTICA A MADRID

Cristina Tardáguila rep el premi de Periodisme d'EL PERIÓDICO

L'actor Josep Maria Pou exercirà de mestre de cerimònies d'una gala en què es debatrà sobre les notícies falses i la necessitat d'informació seriosa i rigorosa

undefined45962338 cristina tard guila  periodista brasile a premiada con el pr181128135240

undefined45962338 cristina tard guila periodista brasile a premiada con el pr181128135240

2
Es llegeix en minuts
Olga Pereda
Olga Pereda

Periodista

ver +

La periodista brasilera Cristina Tardáguila recollirà demà a Madrid el premi de Periodisme d’EL PERIÓDICO, un reconeixement que es concedeix per primera vegada aquest any –coincidint amb el 40è aniversari del diari– i que és hereu dels guardons Antonio Asensio per enaltir el periodisme compromès i de qualitat. Tardáguila (Belo Horizonte, 1980) va fundar, el novembre del 2015, Lupa, una agència de notícies amb seu a Rio de Janeiro especialitzada en el 'fact-check' (rastreig de falòrnies o notícies falses). El 2018 –any electoral al Brasil– ha sigut especialment complicat per a la tasca professional de Tardáguila i els seus 15 companys a Lupa. La periodista està rebent amenaces des de la ultradreta i la ultraesquerra del seu país. Malgrat tot, continua exercint amb absoluta professionalitat i devoció el seu ofici, que ara troba en les notícies falses i la postveritat un dels seus principals problemes.

La veritat, el perill de la desinformació i la necessitat d’un periodisme rigorós i independent inundaran la gala, que se celebrarà al Cercle de Belles Arts de Madrid i en la qual l’actor Josep Maria PouJosep Maria Pou exercirà de mestre de cerimònies. El president del Grupo Zeta, Antonio Asensio Mosbah, i els directius Conrado Carnal i Agustí Cordónrebran, juntament amb el director d’EL PERIÓDICO, Enric Hernàndez, la premiada i la resta d’autoritats. Entre les quals hi ha el ministre de Cultura, José Guirao, acompanyat per un nombrós grup de representants de la política, la societat, l’empresa i el periodisme.

¿Veritable o fals?

Abans d’entregar el guardó –un disseny que porta la firma de Ricard Vaccaro (1946-2016)–, Pou proposarà una espècie de joc amb els assistents, que desafiarà a saber si una notícia publicada és veritable o falsa. Tot seguit, el mestre de cerimònies convidarà a l’estrada Enric Hernàndez i els periodistes Ana Pastor, José Antonio Zarzalejos i Carles Francino per debatre sobre la importància de la veritat.

Abans que Tardáguila reculli el guardó, es llegirà l’acta del jurat del premi EL PERIÓDICO 2018 i Pou recordarà l’objectiu del reconeixement: la recerca d’un periodisme compromès i independent que divulgui històries veraces i contrastades i que exerceixi d’ull crític en l’actuació dels poders públics i privats, denunciant les injustícies en la societat i donant visibilitat als sectors més desfavorits de la població.

Notícies relacionades

El jurat –compost per  Antonio Asensio Mosbah, Enric Hernàndez, Antonio Franco, Ana Pastor, Àngels Barceló, José Antonio Zarzalejos i Albert Sáez– ha apostat per premiar el compromís periodístic de Cristina Tardáguila, que a més de ser al capdavant de l’agència Lupa enarborant la bandera del 'fact-checking' també ha engegat diversos programes educatius en escoles i, fins i tot, ha assessorat membres de les juntes electorals per evitar la difusió de 'fake news'. Tardáguila –afegeix el jurat en l’acta– ha continuat realitzant aquesta tasca malgrat haver sigut amenaçada diverses vegades per l’entorn del nou president brasiler, l’ultradretà Bolsonaro. “El seu treball és un exemple de com actualment Amèrica Llatina és un pol d’innovació periodística del qual hem d’aprendre”, conclou el jurat.

Tardáguila és molt combativa amb el contingut informatiu fals que circula en les xarxes socials. En la primera volta de les eleccions presidencials del Brasil, Lupa va combatre les ‘fake-newes’ a Facebook. Però els creadors de falòrnies es van traslladar a WhatsApp, que té un sistema que és molt més complicat de controlar pels periodistes ‘chekejadors’. Tardáguila va arribar a publicar un article a 'The New York Times' en què demanava mesures, però els directius de la xarxa social van assegurar que no arribarien a temps d’implementar-les.