Espanya investiga gairebé una vintena de casos que podrien ser violència masclista a més del miler d'assassinats confirmats

El Govern revisa les estadístiques davant de l'elevat nombre de casos d'anys anteriors que esperen poder ser confirmades

20181122 112227

20181122 112227

3
Es llegeix en minuts
Europa Press

La Delegació de Govern per a la Violència de Gènere manté en investigació una vintena de morts de dones i menors, suposadament víctimes de la violència masclista. Nou dones i altres tants nens la mort dels quals no consta en les estadístiques oficials de violència de gènere, malgrat que algunes s’investiguen des del 2011. Aquest diumenge es commemora el Dia Internacional de l’Eliminació de la Violència contra la Dona, una violència que a Espanya ha segat ja la vida de 972 dones i 27 nens.

El Govern ha iniciat una revisió de les estadístiques davant de l’elevat nombre de casos que en anys anteriors s’han anat deixant en investigació a l’espera de poder ser confirmats. Una demora amb conseqüències per a les famílies de les víctimes que, en moltes ocasions, es veuen desemparades per l’administració a l’espera que els seus casos s’aclareixin.

Això ha sigut el que ha passat amb Sara Correa, la dona granadina a qui va assassinar la seva exparella el 2016 i que no va ser inclosa en les estadístiques fins al mes d’octubre passat. La seva família va reclamar, sense èxit, durant dos anys el seu reconeixement com a víctima de violència masclista, per a la qual cosa va haver d’esperar que un jutge dictés sentència.

Un altre dels assassinats recentment incorporats a l’estadística és el de Juana Ramos, que està desapareguda des del 20 d’agost del 2016 a Las Palmas de Gran Canària. Es tracta d’un cas excepcional ja que, malgrat que no s’ha trobat el cos sense vida, es comptabilitza en el registre d’assassinades en mans de la seva parella o exparella. Fins ara, el seu cas es mantenia en investigació, igual que el d’una dona a Madrid, que també ha sigut inclosa en les dades oficials, així com el d’una altra dona assassinada a Fuengirola (Màlaga).

Els feminicidis que s’investiguen com possibles casos de violència masclista van des de l’any 2011 fins a l’actualitat. Segons les dades de la Delegació de Govern, hi ha un cas en investigació l’any 2018 –a La Orotava (Tenerife)–, un altre el 2017, al municipi grancanari de Mogán; i un altre el 2012, en Santa María de Palautordera (Vallès Oriental), on va morir una dona que prèviament havia denunciat la seva parella per maltractaments.

L’any 2014 va tancar amb 55 dones assassinades i dos casos en investigació, un a València, i un altre en La Felguera (Astúries), on van aparèixer els cossos sense vida d’un matrimoni d’edat avançada.

El 2011 hi ha uns altres dos casos en investigació: un a Badalona (Barcelonès) i un altre a la localitat mallorquina d’Andratx, on una dona de 24 anys va aparèixer morta al seu domicili amb diverses punyalades. La Guàrdia Civil va detenir la seva exparella com a sospitós i el crim va passar a ser investigat al jutjat de violència de gènere.

Balanç de menors

Notícies relacionades

Quant als menors, en el període comprès entre 2013 –any en què comença a comptabilitzar el Govern als menors assassinats– i 2018, un total de 27 han sigut assassinats a Espanya en mans de les parelles o exparelles de les seves mares, segons aquest balanç oficial. L’any 2017 va ser el més mortal fins ara, ja que va finalitzar amb vuit d’assassinats. El 2013, l’any va acabar amb sis de morts; 2015 amb cinc; 2014 amb quatre; i 2016 amb un. Respecte a les morts en investigació, el 2018 n’hi ha quatre; el 2015 uns altres quatre; el 2016 n’hi ha un i el 2014 un altre.

En aquest balanç no hi ha inclòs el cas del nen de Sabadell (Vallès Occidental) que va morir juntament amb el seu pare en un accident ocorregut el setembre passat al sud de França, un altre esdeveniment que s’investiga com un cas de violència masclista.