JORNADA INTERNACIONAL

Catalunya demana prevenció, més recursos i recolzament a les dones contra la violència masclista

Un manifest institucional a la plaça de Sant Jaume dona pas a una manifestació amb milers de participants a Barcelona

maniok

maniok

4
Es llegeix en minuts
Europa Press

El manifest unitari pel Dia Internacional per l’erradicació de la violència cap a les dones i les nenes aquest diumenge a Barcelona, a càrrec de la periodista Ariadna Oltra, ha reivindicat prevenció, més recursos i recolzament a les dones per lluitar contra la violència masclista.

L’acte institucional celebrat aquest diumenge a la plaça Sant Jaume a les 10.30 hores ha acabat amb un minut de silenci en record de les dones assassinades per violència masclista, 44 a Espanya i 6 a Catalunya, des de començament d’any. Posteriorment ha donat pas a una manifestació pel centre de Barcelona en què han participat milers de persones.

“Estem més decidides que mai a superar el patriarcat, que el poder estigui en mans de les dones a parts iguals i a no tenir por”, aferma el manifest unitari oficial de les administracions, que també reivindica el dret a viure sense violència de totes les dones i totes les nenes.

El text fa referència al cas de ‘La manada’ com a “una oportunitat de visibilitzar un fenomen sovint silenciat i desconegut” i que ha sacsejat consciències, i ha assenyalat que a Catalunya és necessari un model d’abordatge de les violències sexuals amb una visió integral i que expliqui com pot sortir.

També recull que “els temps estan canviant” i espera que la lluita contra la violència masclista sigui un assumpte de país i del que se’n parli durant tot l’any, des de moltes veus, perquè això ajuda a identificar aquestes violències que acompanyen les dones des que naixen.

Assenyala que a Catalunya fa una dècada que hi ha una llei pels drets de les dones, i la llei estatal contra la violència de gènere ha complert 14 anys, però les dades demostren que les lleis no són suficient per acabar amb aquestes violències i calen més recursos i recolzament perquè totes les dones víctimes puguin trencar el seu silenci.

Representació política

En l’acte també han participat la consellera de Presidència i portaveu del Govern, Elsa Artadi; el conseller d’Interior, Miquel Buch; el president del Parlament, Roger Torrent; la presidenta de l’Institut Català de les Dones (ICD), Núria Balada, i altres consellers i càrrecs de la Generalitat i el Parlament de Catalunya, juntament amb les quatre diputacions catalanes i les entitats municipalistes FMC i ACM.

Artadi ha defensat el Pacte Nacional contra la violència masclista quan es compleixen 10 anys de l’aprovació de la llei contra la violència sobre la dona a Catalunya, i ha criticat la “injustícia Espanyola” en casos com el de ‘La manada’ i el de Lleida, després del que ha demanat que cada dia sigui un 25 de novembre fins que no faci falta reivindicar-ho més.

“Cal dir prou a la justícia que banalitza la violència contra les dones, a la sensació d’impunitat d’alguns homes, i també dir prou als homes que es pensen que el seu desig està per sobre del dret de totes les dones”, ha destacat Artadi.

D’altra banda, el president del Parlament ha recordat que a Catalunya hi ha 46 denúncies diàries per violència masclista i 6 dones han sigut assassinades des de començament d’any, pel que ha assenyalat que aquesta realitat interpel·la les institucions i genera “una injustícia social sobre la qual cal actuar”.

Conjura necessària

Ha demanat un doble compromís, a les institucions, però també als homes que “són els culpables de tota aquesta violència contra les dones”, ha indicat Torrent, que ha afegit que cal conjurar-se per fer front a aquesta situació.

Ha recordat la llei catalana de fa deu anys, que ha qualificat de “molt moderna i innovadora”, i ha explicat que hi ha hagut errors en l’aplicació, i en “estaments socials en els que s’ha de fer un pas més per a l’erradicació de les violències masclistes”.

Marxa reivindicativa

Milers de dones han iniciat una manifestació poc després pel centre de Barcelona per protestar contra la violència masclista sota el lema “Juntes soscavem l’ordre patriarcal” convocades per la plataforma Novembre Feminista.

La marxa ha arrencat al migdia des de la plaça Universitat rumb al passeig Lluís Companys, en un ambient festiu i reivindicatiu.

La membre de Novembre Feminista, Laia Rosich, ha explicat que aquest any la reivindicació “es vol centrar en les violències institucionals, legislatives, executives i judicials” i per això acabaran la manifestació davant del palau de Justícia de Barcelona.

Notícies relacionades

Les participants coregen lemes com “Disculpin les molèsties, ens estan assassinant”, “no és un rampell, és un assassinat” i “si ens toquen a una ens toquen a totes”. També porten pancartes amb lemes com: “Prou agressions contra les dones”, “hem decidit no callar” i “ens estimem vives, combatives i rebels”.

La primera fila de la manifestació està composta únicament per dones, i més enrere van algunes de les autoritats que participen en la manifestació, com l’alcaldessa Ada Colau, el vicepresident de la Generalitat, Pere Aragonès; Artadi, Torrent i Balada, a més de representants de tots els partits polítics.